Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 augusti

Doften av skog sänker stressnivåerna

Att grönytor och skog kan ha hälsofrämjande effekt på stressade stadsmänniskor är känt sedan tidigare. Men i en undersökning har forskare upptäckt att även doften spelar en stor roll för att dämpa stressen.

 Doften av park- och skogmiljö är avstressande, enligt ny forskning. Arkivbild.
Doften av park- och skogmiljö är avstressande, enligt ny forskning. Arkivbild. FOTO: Lars Pehrson/SvD/TT

Forskare har tittat närmare på vilka kroppsliga reaktioner som ligger bakom minskade stressnivåer hos människor när de vistas i naturen, rapporterar Vetenskapsradion.

– Vi såg att det som hade störst betydelse för stressreduceringen inte var kopplingen till den visuellt gröna miljön eller naturljuden, utan lukten, säger Marcus Hedblom, ekolog på Sveriges Lantbruksuniversitet, till radion.

Testade olika miljöer

I undersökningen, som gjorts av ett tvärvetenskapligt forskarteam från flera svenska universitet, placerades testpersoner i ett rum där de utsattes för stresshöjande, milda elektriska stötar.

Med hjälp av VR-teknik placerades sedan personen antingen i en stad, en park eller i en skog, tillsammans med riktiga dofter och ljud.

Park och skog

I testet visade det sig att försökspersonernas stress minskade i parken och skogen, men inte i stadsmiljön.

LÄS MER: Skogsbad ett av förra årets nya ordLÄS MER: Gör grön rehabilitering till en valfråga

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen