Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 maj 2018

Dödläget kan brytas redan i höst – vid första domen

Skogsstyrelsen tänker försöka tillämpa de första domarna som kommer i fjällskogsmålen. Därmed lär dagens dödläge brytas när mark- och miljödomstolen kommer med sina första utslag, vilket troligen sker i höst.

FOTO: Rolf Segerstedt

– I de delar vi kan kommer vi att försöka tillämpa domstolsutslagen på vår handläggning av de ärenden som nu är vilande. Förhoppningen får vi en tydlig vägledning av domstolen, säger Hasse Bengtsson, handläggare på Skogsstyrelsen och ansvarig för myndighetens utredningsarbete i fjällskogsfrågan.

Enligt Hasse Bengtsson kommer Skogsstyrelsen alltså inte att invänta domar i högsta instans (Mark- och miljööverdomstolen) innan man sätter i gång handläggningen.

– Situationen som har uppstått är olycklig för alla parter. Det vore skönt att få klarhet i hanteringen så snart som möjligt, säger han.

Domstolen ska ta ställning till följande:

* Vad räknas som pågående markanvändning på skogsmark?

* Vilken ersättning är markägaren är berättigad till om avverkningstillstånd nekas?

* Kan ersättningen utgöra otillåtet statsstöd, enligt EU-kommissionens regler?

Enligt Hasse Bengtsson kan man räkna med flera olika scenarior när handläggningen återupptas.

Han spekulerar i ett exempel där domstolen skulle komma fram till att det råder pågående markanvändning enbart i skogar där det finns tydliga spår efter avverkning.

– Då får vi handlägga utifrån det, men då lär ju våra beslut överklagas av markägare vars skog inte bedöms ha pågående markanvändning, säger Hasse Bengtsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen