Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 november 2018

"Det landar i en prisfråga i slutänden"

De nya reglerna för massavedsmätning kommer initialt att leda till råvarustrid mellan energibranschen och massaindustrin. Det tror Jonas Torstensson, affärsutvecklare på Eon.

 De nya reglerna kan leda till råvarustrid till en början, tror Jonas Torstensson, affärsutvecklare på Eon.
De nya reglerna kan leda till råvarustrid till en början, tror Jonas Torstensson, affärsutvecklare på Eon. FOTO: Rolf Segerstedt

I likhet med Mellanskogs VD Sture Karlsson tror han att de nya mätreglerna kommer att krympa bränslevedssortimentet. Men han tror ändå att energibranschen, under ett par år efter att de nya reglerna införts, fortsätter att köpa motsvarande virke.

– Det blir ett sortiment som vi väl får kalla rundved istället, om vi gör papper eller energi av det är av underordnad betydelse. Det landar i en prisfråga i slutänden. Jag tror att det finns ett inledande ”race” i det här, säger Jonas Torstensson.

En helhet

Jan Steinle, bränslechef på Söderenergi, håller med om att bränsleveden i hög grad kommer att bli massaved. Han vågar dock inte yttra sig om marknadsutvecklingen för enskilda sortiment.

– Börjar du dissekera det här och plocka ut delar av bränslemarknaden så blir det svårt. Du måste se det i en helhet eftersom allt hänger ihop, säger Jan Steinle.

Omfattningen oklar

Enligt Ulf Klensmeden, virkeschef på Stora Enso, återstår det att se i vilken omfattning bränsleveden minskar.

– Det finns ju fortfarande toleransgränser, är det allt för mycket rötved kan traven klassas ner till utskott och då kan det vara bättre ekonomi att sortera ut bränsleved, säger han.

Liten påverkan

Jörgen Benz, virkschef på SCA, tror att effekten på bränsleveden blir begränsad.

– Det här är bara ett nytt sätta att mäta, bruken tar in de kvaliteter de behöver redan i dag, säger han.

Oavsett tillgången på bränsleved är samtliga aktörer överens om att grot återigen är ett hett sortiment och att det krävs långsiktighet för att producera vad marknaden efterfrågar.

LÄS MER: Bränsleved blir massaved med nya mätreglerLÄS OCKSÅ: Höjda priser på massa- och bränsleved

Relaterade artiklar

Till toppen