Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 februari 2019

”Det här gör mig heligt förbannad”

Juristen och ämbetsmannen Aud Sjökvist som utredde den stora skogsbranden i Västmanland är kritisk till den nya skogsbrandsutredningen.

– Jag är heligt förbannad över att inte mer har gjorts, säger hon.

 Juristen Aud Sjökvist vid brandområdet i Västmanland. Hon menar att den aktuella skogsbrandsutredningen inte håller måttet. – Allt i utredningen bygger på uppgiftslämnarnas egna utsagor: någon egentlig granskning har inte skett, säger hon.
Juristen Aud Sjökvist vid brandområdet i Västmanland. Hon menar att den aktuella skogsbrandsutredningen inte håller måttet. – Allt i utredningen bygger på uppgiftslämnarnas egna utsagor: någon egentlig granskning har inte skett, säger hon. FOTO: Per Groth

Hon instämmer i utredningens slutsats att den generella beredskapen mot skogsbränder fortfarande är otillräcklig.

– Den största skillnaden mot 2014 är att i ifjol tycks det ha funnits en viss mental beredskap. Men man hade inte förberett sig konkret. Det gör mig heligt förbannad. Ett tungt ansvar faller på regeringen som inte gjorde mera efter Västmanland.

 Brandområdet i Västmanland.
Brandområdet i Västmanland. FOTO: Per Groth

Hon är också kritisk till utredningens överslätande ton: ”På de flesta håll i landet lyckades räddningstjänsten effektivt begränsa och släcka” eller att ” insatserna i stort sett gick bra”

– Verkligheten är att detta var katastrofer för ett flertal enskilda, säger hon.

”Vem bestämmer?”

Hon tycker också att utredningen borde ha tittat mera på inblandade myndigheter, länsstyrelser och särskilt myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Så här omfattande händelser kommer att inträffa igen. Om ett stort antal länsstyrelser berörs, vem har då befälsrätt? Idag beslutas sådant ad hoc. Överhuvudtaget borde staten ta mer ansvar för att leda vid större händelser. Det finns ännu alldeles för mycket stuprörstänk mellan inblandade aktörer.

 Aud Sjökvist.
Aud Sjökvist. FOTO: Per Groth

Fakta: Aud Sjökvist

Jurist som på regeringens uppdrag utredde skogsbranden i Västmanland 2014 för att dra lärdom om bland annat krisberedskap.

Har också varit domare, generaldirektör och ordförande för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och generaldirektör på Socialdepartementet.

Aktuell: Fristående debattör om skogsbränder och som bland annat varit med i Uppdrag Gransknings dokumentär ”Skogen brinner”, SVT.

Räddningstjänsterna räcker inte

Liksom 2014 noterades att räddningstjänsterna helt enkelt inte räcker.

– Både då och 2018 deltog många från skogsbolagen i insatserna, liksom bönder. Utan dem och utan alla andra frivilliga hade det inte fungerat.

 Brandområdet i Västmanland.
Brandområdet i Västmanland. FOTO: Per Groth

LÄS MER: LRF Premium. Skogsnäringen vill ta större ansvarUtredaren kritiserar ministrar för arrogansFyra år efteråt – skogsbrandsutredningen hetare än någonsin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen