Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 november 2014

Det gäller för att bygga Buchtstuga

Vill du bygga en egen liten stuga på din skogsfastighet? Se då till att det blir rätt från början så slipper du den uppmärksamhet som landsbygdsministerns skogsstugor fått.

– En ekonomibyggnad för skogs- och jordbruk får man bygga utan bygglov men då måste den behövas för att driva näringsverksamheten, säger Madeleine Arvidsson Wäli.
Bild 1/2– En ekonomibyggnad för skogs- och jordbruk får man bygga utan bygglov men då måste den behövas för att driva näringsverksamheten, säger Madeleine Arvidsson Wäli. FOTO: Francis Löfvenholm
En liten skogs- och jaktstuga på fastigheten vore väl trevligt? Men för den som vill bygga finns en hel del regler att hålla koll på, dessutom kan de variera från kommun till kommun.
Bild 2/2En liten skogs- och jaktstuga på fastigheten vore väl trevligt? Men för den som vill bygga finns en hel del regler att hålla koll på, dessutom kan de variera från kommun till kommun. FOTO: Ulf Aronsson

"Den information jag fått är att den här typen av skogs- och jaktstugor finns runt om i svensk landsbygd och inte kräver något bygglov". Så sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Dagens Nyheter om sina tre små stugor, bastu och dass på hans skogsfastighet i Karungi, Haparanda. Kort därefter ändrade han sig och söker nu bygglov i efterhand.

Men vilka regler gäller egentligen för den som vill bygga en liten stuga på sin skogsfastighet?

– För att bygga utan bygglov finns fyra generella möjligheter: Friggebod, Attefallshus, komplementbyggnad eller en ekonomibyggnad, säger Madeleine Arvidsson Wäli, boendemiljöjurist, Villaägarnas Riksförbund.

De tre första är inte applicerbara för en jaktstuga långt ut i skogen. För dem gäller att byggnaden måste ligga i "omedelbar närhet" till bostadshuset. Enligt tidigare domar kan ett avstånd på 31,2 meter vara för långt för till exempel en friggebod. Även på en ekonomibyggnad för skogs- och jordbruk ställs en del krav, bland annat får marken inte vara detaljplanerad.

– Dessutom måste byggnaden behövas för att driva näringsverksamheten, och utformning och inredning ska vara anpassade till verksamhetens krav. Den kan inredas för tillfällig vila, men inte för övernattning med pentry och toa eller för att användas som gästhus.

För de som känner att den lilla skogsstugan i ärlighetens namn inte är en förutsättning för skogsbruket, men ändå vill bygga den återstår möjligheten att söka bygglov.

Och för att få veta vad som gäller då gör man bäst i att kontakta byggnadsnämnden i aktuell kommun, enligt Elsa Mångård, informatör på Boverket. Olika bestämmelser kan gälla och kommunerna har tolkningsföreträde när det gäller plan- och bygglagen, vilket i sin tur innebär att det kan förekomma olika tolkningar. Kostnaderna för bygglov samt handläggningstid variera också mellan olika kommuner.

Fakta: Svartbygge

  • Den som byggt något bygglovspliktigt utan att först ha fått bygglov kan åläggas att riva byggnaden och betala en sanktionsavgift. Om man tar bort byggnaden innan byggnadsnämnden tagit sitt beslut slipper man sanktionsavgift. Om det gått mer än fem år sedan byggnationen utan krav från kommunen kan det inte tas beslut om sanktionsavgift.
  • Bygglov kan sökas i efterhand, men då kvarstår sanktionsavgiften.
  • Sanktionsavgiften storlek styrs av byggnadens storlek. För en stuga på 10-25 kvadratmeter kan det röra sig om 11 000 kronor.
  • Efter 10 år blir byggnaden preskriberad och får stå kvar. Undantaget är om byggnaden står inom strandskyddat område, då blir den inte preskriberad.

Källa: Madeleine Arvidsson Wäli, Villaägarnas Riksförbund.

Relaterade artiklar

Till toppen