Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 juli 2018

”Det är som att vara i en krigszon”

Lantbrukaren Pär Eriksson är mitt i brandkaoset i Härjedalen för att hjälpa räddningstjänsten med vattenförsörjning.

- Det är som att vara i en krigszon. Det ryker och pyr överallt, säger han.

 Pär Eriksson är en av alla frivilliga bönder som är med och bekämpar de skogsbränder som rasar i ett 40-tal områden runt om i Sverige.
Bild 1/2 Pär Eriksson är en av alla frivilliga bönder som är med och bekämpar de skogsbränder som rasar i ett 40-tal områden runt om i Sverige. FOTO: Pär Eriksson
 Pär Eriksson använder sin gödseltrailer och gödseltunna för att förse räddningstjänsten med vatten från Orrmosjöns kraftdamm.
Bild 2/2 Pär Eriksson använder sin gödseltrailer och gödseltunna för att förse räddningstjänsten med vatten från Orrmosjöns kraftdamm. FOTO: Pär Eriksson

Sedan i måndags har Pär Eriksson, Åhns lantbruk, Hallen, deltagit i hjälparbetet vid branden i Lillhärdal. Han gör det tillsammans med sin pappa Sören Eriksson och Robert Berg, anställd på gården. De går i tolvtimmarspass. Med egen gödseltrailer på 34 kubikmeter förser de brandbilar med vatten.

De är tre av många bönder som just nu rycker in som frivilliga för att bekämpa de bränder som rasar i ett 40-tal områden runt om i Sverige.

– Man känner allvaret. Det är inget kul, men all heder åt alla som kämpar mot elden, säger han.

Hämtar vatten

Arbetsuppgiften består i att köra mellan vattendepån i brandområdet och Orrmosjöns kraftdamm för att hämta vatten.

– Jag kör igenom Lillhärdal och den finns med på evakueringsplanen. Det ska bo 500 pers där och det finns ungefär 350 djur i byn.

– Som tur är har vi under natten fått några millimeter regn, så det har lagt sig. Räddningsledaren skickade nu in grupper för att kolla av om det finns öppna eldar. Annars är det kolsvart, svart, svart, svart.

Stickande brandrök

För Pär Eriksson var det självklart att hjälpa till vid branden. Hans egen gård ligger 20 mil från brandområdet och även dit når den stickande brandröken.

– Jag är omgiven av skog, samma som här. Om det händer hos mig vill jag ha hjälp. Ger jag den hjälpen nu, hoppas jag att jag kanske får den hjälpen då.

Mellan passen är han inkvarterad på ett hotell i Sveg som räddningstjänsten har hyrt. Och visst märks det på den egna gården att både Pär Eriksson, Sören Eriksson och Robert Berg är borta.

– Som tur är har jag en bror som är hemma i stället. Han kör skogsmaskin och det är så torrt att han inte får köra. Han sköter om djuren och det som har med gården att göra.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen