Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 september

”Det är roligt att lära ut röjning – deltagarna ser snabbt resultat”

Bratteborg

Resande i säkert arbete med motorsåg. Det kan man säga att Svante Hansson är. Många är de som mött honom på olika platser i Sverige där han hållit utbildningar i såväl motorsåg som röjsåg. Nyligen har han kommit hem efter att ha utbildat instruktörer i röjsåg i Kalifornien.

 Svante Hansson är mångårig utbildare inom säkerhet i skogen.
Svante Hansson är mångårig utbildare inom säkerhet i skogen. FOTO: Marie Henningsson

Måste man hämta en instruktör från Sverige för att genomföra en utbildning för röjsågsinstruktörer i USA?

– Historiskt sett har det sålts mer röjsågar i Norden än i resten av världen. Röjning är inte något som prioriteras i USA. Kommer man till en privat skog där finns det 15-20 olika trädslag som bara sprutar upp. Det kan handla om 100 000 stammar per hektar. Det är ingen som är beredd att betala för den röjningen.

Jobbade du med amerikanerna på samma sätt som du jobbar med svenskar?

– Nej det gjorde jag inte. Det handlade mer om att jag instruerade och demonstrerade, mindre om att deltagarna fick testa praktiskt arbete. Det är roligt att lära ut röjning, deltagarna ser snabbt resultat av det de lärt sig. Jag har lovat att komma tillbaks i höst och utbilda ytterligare ett gäng.

Fakta: Svante Hansson

Ålder: 60 år

Bor: Bollebygd, Västergötland

Gör: skogshuggare och instruktör i såväl arbete med motorsåg som röjsåg.

Kalifornien har drabbats av flera våldsamma skogsbränder, den senaste i höstas. Det var även omfattande skogsbränder hösten 2015 och i november förra året var Svante Hansson där.

Vad blev din uppgift?

– Jag blev kontaktad av NATS, North American Training Solutions, ett företag som jag tidigare samarbetat med. Min uppgift var att vara en av tre huvudinstruktörer som skulle utbilda det 30-talet instruktörer som i sin tur skulle leda den personalstyrka som skulle jobba med att ta hand om de brandskadade träd som står kvar utmed såväl kraftledningar som oljeledningar.

Vad bidrog du med?

– Vi utbildade i bland annat planering, säkerhet och riskhantering. I USA har man samma problem som vi har. Det finns många som arbetar i skogen som slarvar med små detaljer som kan leda till onödiga olyckor.

Fakta: Största markbranden i Kalifornien

Skogsbränderna i Kalifornien 2018 var de västa, vad man vet, någonsin i delstatens historia. En av de mest kända kallades för Camp Fire och ödelade bland annat staden Paradise. Totalt beräknas drygt 62 000 hektar ha brunnit upp på grund av Camp Fire. Det kan jämföras med de stora skogsbränderna i Sverige 2018 då man räknar med att totalt 25 000 hektar skog brann.

Källa: TT, Wikipedia.

Hur såg det ut där du var?

– Usch vad hemskt det var! Av husen fanns det bara skorstenar kvar. Många av träden som skulle avverkas var ihåliga. Men jag var ganska lugn ändå när vi skulle fälla dem, jag vet ju att fibrerna som är ytterst är starkast.

Vad har du själv lärt dig av dina vistelser i Kalifornien?

– Jag har samlat på mig nya erfarenheter. Det gör man alltid när man träffar andra som jobbar med liknande arbetsuppgifter. De erfarenheter som jag har fått har jag nytta av när jag utbildar här hemma i säkert motorsågsarbete.

Det är snart 15 år sedan de första motorsågskörkorten utfärdades i Sverige. Hur ser du på det fortsatta utbildningsbehovet?

– Det finns jättemycket kvar att göra, både vad gäller att fortsätta med att utbilda och att vidareutbilda. Det handlar inte bara om arbete med motorsåg utan även med röjsåg. Vi har 450 000 hektar som behöver röjas och om de ska röjas säkert och effektivt krävs det utbildning

Relaterade artiklar

Till toppen