Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 mars

Hundarna känner lukten av barkborre

Intresset för sökning med barkborrehund är rekordstort. Bokningarna är fler och tidigare än någonsin.

– Behovet är enormt, säger Mikael Johansson, MJ hund och skogstjänst.

 Sommaren 2019 blir intensiv för Mikael Johansson, Lias och Frasse. Vanligen brukar kunderna ringa i maj när granbarkborren svärmar. Nu kom de första bokningarna redan i höstas.
Sommaren 2019 blir intensiv för Mikael Johansson, Lias och Frasse. Vanligen brukar kunderna ringa i maj när granbarkborren svärmar. Nu kom de första bokningarna redan i höstas. FOTO: Eva Westin

Redan i höstas började förfrågningarna strömma in till Mikael Johansson, Skövde.

– När det är epidemier skulle vi behöva vara många fler ekipage. Vi är tre, konstaterar han.

”Det är panik”

Förutom Mikael Johansson arbetar även Annette Johansson, Växjö och Tomas Gustafsson, Örnsköldsvik, med utbildade barkborrehundar.

– Det är panik i skogen. Bokningarna har mer än fördubblats. Vi märker en jätteskillnad, säger Annette Johansson.

Börjat träningen

Hundarnas arbete kan starta strax efter att barkborrarna har svärmat. Det brukar vanligtvis ske från mitten av maj till början av juni. Så här års har Mikael Johansson kört igång träningen för Frasse, 4 år, och Lias, 10 år.

 Barkborrehund Frasse är en blandning av tollare, labrador och springer spaniel.
Barkborrehund Frasse är en blandning av tollare, labrador och springer spaniel. FOTO: Eva Westin
 Barkborrehund Lias är en renrasig tollare.
Barkborrehund Lias är en renrasig tollare. FOTO: Eva Westin

Gömmer prover

Ute i granskogarna kring Varola gömmer han konstgjorda doftprover. Frasse är först ut. Han utrustas med en sändare och släpps ett hundratal meter från doftgömman. I full fart och med stort fokus söker han sig genom skogen.

– Som hundförare är det min uppgift att ge hunden rätt förutsättningar. Jag måste ha koll på hur vinden ligger, kunna läsa hunden, kunna läsa skogen och veta att vi håller oss på rätt fastighet, säger Mikael Johansson.

”Extremt träffsäkra”

Det dröjer knappt en minut innan Frasse markerar vid trädet där doftprovet har gömts.

 Barkborrehund Lias markerar mot angripet träd.
Barkborrehund Lias markerar mot angripet träd. FOTO: Eva Westin

– Hundarna är extremt träffsäkra. Skulle de möjligtvis ha missat något enstaka träd beror det på att vinden har snurrat konstigt, säger Mikael Johansson.

Belöningen avgörande

Frasse är ivrig att få sin belöning. Det är en gul tennisboll, som Mikael Johansson plockar fram ur fickan. Han kastar iväg den, Frasse leker en stund, blir klappad och får beröm.

– Man måste ha hundar som är mer intresserade av belöningen än av vilt, säger Mikael Johansson.

 Barkborrehund Frasse har fått gul tennisboll som belöning.
Barkborrehund Frasse har fått gul tennisboll som belöning. FOTO: Eva Westin

Bollgalna hundar

Klassiska brukshundsraser fungerar oftast bra, menar han. Frasse är en blandning av tollare, labrador och springer spaniel. Lias, som otåligt väntar i bilen, är renrasig tollare.

– De är bollgalna. Jag köper säckar med begagnade, gula tennisbollar från en tennisklubb. Det går åt en hel del.

 En barkborrehund måste vara mer intresserad av belöningen än av vilt. Mikael Johansson använder gula tennisbollar och lek som belöning för ett lyckat sök.
En barkborrehund måste vara mer intresserad av belöningen än av vilt. Mikael Johansson använder gula tennisbollar och lek som belöning för ett lyckat sök. FOTO: Eva Westin

Fakta: Så går sökningen till

Barkborrehundarna känner doften av granbarkborrens signalsubstanser, feromoner.

De utsöndras flera gånger under den månad som föräldradjuren stannar i trädet. Redan när hanarna anländer och borrar sig igenom barken sänder de ut de första doftsignalerna för att locka dit fler artfränder, vilket är nödvändigt för att angreppet ska lyckas. Direkt när feromonerna sänds ut känner barkborrehundarna angreppet.

Under de kommande veckorna skickas andra feromoner ut, bland annat för att locka dit honor och för att markera att trädet är fullt.

Efter att föräldragenerationen har lämnat granen för en andra svärmning i närheten, stannar doften kvar i någon eller några veckor, beroende på väderlek.

Vid försök har granbarkborrehundar känt feromoner på 180 meters avstånd.

Källa: Annette Johansson/Snifferdogs Sweden, Skogsstyrelsen

Söker i sick-sack

När Mikael Johansson är på uppdrag arbetar hundarna i skift, en timma i taget. Ekipaget söker igenom terrängen i slag, som i sicksack, för att kunna arbeta i rätt vindriktning. Beroende på angreppens omfattning och yttre förutsättningar kan de klara 8-10 hektar per timme.

– Är det något hundarna känner, som vi människor inte kan konkurrera med, är det höga angrepp, säger Mikael Johansson.

Letar på ovanliga ställen

En annan fördel enligt Mikael Johansson är att hundarna arbetar förutsättningslöst på ett sätt som människor inte gör. Vi letar där vi har lärt oss att granbarkborren gärna angriper och riskerar då att missa exempelvis ett utbrott i en klunga mitt inne i skogen.

 Mikael Johansson leker med Lias som belöning.
Mikael Johansson leker med Lias som belöning. FOTO: Eva Westin

– Hundar har inga förutfattade meningar. De letar där vi aldrig skulle titta.

Tufft jobb

Att söka igenom en skog är ett tufft fysiskt arbete både för hund och för hundförare. Det är ofta varmt och kan vara fullt av myggor. Hundarna jobbar 4-5 dagar per vecka under säsongen, som sträcker sig från mitten av maj och in i september om sommaren är varm.

– Det viktiga är att hela kedjan fungerar när vi har sökt. Att skogsägaren snabbt avverkar och transporterar ut virket ur skogen.

LÄS MER: ”Jag är absolut beredd på att åka söderut”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen