Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 januari 2015

Därför vill regeringen stoppa brandutredningen

(OBS! Den här artikeln är från 2015.) Regeringen har planer på att avbryta, och korta ner, utredningen av den stora Skogsbranden i Västmanland. Istället ska arbetet slutföras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Olyckligt, anser kritiker, eftersom myndigheten då skulle utreda sig själv.

Den stora skogsbranden i Västmanland orsakade stora skador. Under pågående brand meddelade dåvarande regeringen att skogsbranden skulle utredas. Nu har utredaren fått nya direktiv.
Den stora skogsbranden i Västmanland orsakade stora skador. Under pågående brand meddelade dåvarande regeringen att skogsbranden skulle utredas. Nu har utredaren fått nya direktiv. FOTO: Per Groth

Det var i augusti i fjol som den förra regeringen gav kammarrättsrådet Aud Sjökvist i uppdrag att utreda hanteringen av den stora skogsbranden i Västmanland. Syftet med utredningen var att dra lärdomar för framtiden om bland annat krisberedskap.

"Inte gå på djupet"

Från början skulle Aud Sjökvist lämna sin rapport den 1 september i år. Nyligen fick hon dock beskedet att rapporten i stället ska lämnas in den 1 mars.

– Beslutet har ännu inte fattas officiellt, men det är det besked jag har fått. Det är tråkigt, men vi får göra vad vi kan på den här korta tiden. Nu kommer vi inte att kunna gå på djupet på i alla delar av uppdraget, säger Aud Sjökvist.

I sin ursprungliga form bestod utredningen av tre delar:
• Beskrivning av den operativa insatsen.
• Analys och slutsatser.
• Förslag till förbättringar och eventuella lagändringar.

Enligt regeringens planer ska den sista punkten nu läggas över på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det väcker kritik från flera håll, bland annat från Anders M. Johansson, generalsekreterare på Civilförsvarsförbundet.  

Kritik och irritation 

I ett mejl till inrikesminister Anders Ygeman skriver han att regeringen bör ompröva sina planer. Dels för att de delvis begränsar utredningen, dels för att MSB ges uppdraget att dra slutsatserna. "Skälet för detta är att MSB i hög grad själv var delaktig i hanteringen av branden och dess konsekvenser", skriver Anders M. Johansson bland annat.

– Det pågår en beredning av ett förslag som ska påskynda utredningen. Men MSB ska inte utreda sig själva utan ska komma med förslag på åtgärder utifrån Aud Sjökvists analys. MSB är bättre lämpade att ta fram själva åtgärdsförslagen eftersom det är sådana frågor de arbetar med, säger Fredrik Persson, som är pressekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman.

Anders M. Johansson, Civilförsvarsförbundet, är kritisk.

– Vi var uppenbarligen inte beredda när branden bröt ut. Detta måste man titta på utifrån, med andra ögon, säger han.

Även hos Mellanskog, skogsägareföreningen som hade en viktig roll i krishanteringen, finns en tydlig irritation över regeringens planer.

– Vi är bedrövade, vi skulle ju lära inför framtiden, säger föreningens ordförande Karin Perers.

Relaterade artiklar

Till toppen