Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 maj 2019

Därför sprutar träden ut mängder med frön just nu

Det har ”snöat” i stora delar av Sverige. Anledningen är att träden i år sprutar ut frön efter förra årets sommartorka. Orsaken är att träden är stressade och försöker överleva genom att sprida sin avkomma.

 När träden blir stressade sätter de mängder med blomknopp.
När träden blir stressade sätter de mängder med blomknopp. FOTO: Andreas Almquist/Mostphotos

Många har undrat över asparnas rika ”snöfall”, gult pollendamm och granar som är fyllda av röda kottar. Bakgrunden är förra årets varma och torra sommar som har orsakat att träden har stressats till den ovanligt stora produktionen, uppger P4 Jönköping som har talat med en naturvårdsförvaltare.

Vill föröka sig

– När det blir torrt och varmt är det en signal att ”nu är det till att överleva och skicka ut avkommor” och det är precis det som skett. Träden blir stressade och sätter mängder med blomknopp, säger Kjell Mohlin, med fokus på skogsskötsel på Länsstyrelsen i Jönköpings län, som tycker att skogsägare bör se över vilken typ av skog som ska planteras för framtiden.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen