Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 februari 2018

Därför hoppade Naturskyddsföreningen av skogsstrategin

Naturskyddsföreningen valde som enda organisation att hoppa av skogsstrategin för Småland, som presenterades nyligen.

FOTO: IBL

Land Lantbruk har tidigare beskrivit den historiska presentationen av den regionala skogstrategin för Småland nyligen. En vision för att få skogens värde att växa, som tolv aktörer från tre län i Småland står bakom. I sista stund hoppade Naturskyddsföreningen av arbetet, vilket Lant Lantbruk skrev i samband med att skogsstrategin presenterades.

Invändningar mot strategin

Landshövding Ingrid Burman, som ledde styrgruppen, beklagade avhoppet till Land Lantbruk. Hon sade att det var viktigt att få fram ett program och att man inte kan räkna med att nå full enighet i alla frågor.

Efter klar slutversion

Naturskyddsföreningens länsförbund i Kronoberg, Jönköping och Kalmar uppger i en skrivelse, som citeras av Smålandsposten, att strategin inte kan anses vara hållbar ”vare sig ur ett samhälleligt eller ekologiskt perspektiv”.

Naturskyddsföreningens synpunkter inkom efter att en slutversion av skogsstrategin fanns klar, uppger Ingrid Burman, till Smålandsposten.

– Jag tror att om de hade kommit in i samma tid som alla andra, då hade vi kunnat kommunicera det. Vi hade kunnat diskutera och kanske kommit fram till en lösning, säger Ingrid Burman, till Smålandsposten.

Avvikande mening

Naturskyddsföreningen ville då komplettera med en separat skrivning om sin avvikande uppfattning.

– Det hade underlättat det fortsatta arbetet, säger Naturskyddsföreningens representant Per Darell, till Smålandsposten.

Arbetsgruppen ansåg det dock orimligt att separat reservera sig mot en strategi som alla förväntas stå bakom.

Ideella organisationer ska ändå kunna delta i det fortsatta arbetet, när strategin ska omsättas till praktisk handling, hoppas styrgruppen.

Skogsstrategin för Småland

Strategin har sex visioner. Öka attraktiviteten kring den småländska skogen och stärka kompetensförsörjningen inom skogsbruk och skogsindustri. Öka förädlingsgraden och innovationsgraden. Öka produktionen och variationen för att nyttja en större del av den småländska skogens potential. Stärka det lönsamma företagandet i skogen. Bevara och stärka naturvärden, gemensamt kulturarv och friluftsliv. Uppnå balans mellan skog och vilt.

Bakom Smålands skogsstrategi står: Länsstyrelsen i Kronobergs län, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Länsstyrelsen i Kalmar län, Region Kronoberg, Regionförbundet Kalmar län, Region Jönköping, Linnéuniversitetet, Jönköping University, Sveaskog, LRF Sydost, samt LRF Jönköping, Södra.

Källa: Länsstyrelsen

Läs också: Smålands skogsstrategi är här – ”En stor dag”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen