Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 juli 2018

Därför har Finland färre skogsbränder än Sverige

Sverige står inför de värsta skogsbränderna i mannaminne, medan det hörs väldigt lite om att Finland har drabbats. Länderna skiljer sig dock en hel del i förutsättningar, som kan förklara skillnaderna.

 Röjning av brandgata vid skogsbranden i Ljusdal.
Bild 1/2 Röjning av brandgata vid skogsbranden i Ljusdal. FOTO: IBL
Bild 2/2 FOTO: wmaster890

Många länder, däribland Norge, Polen, Tyskland, Italien, har skickat omfattande resurser till Sverige. Men samtidigt har inga finska brandmän kommit hit för att hjälpa till, trots att landet har blivit tillfrågat, flera gånger.

– Det finns en enkel förklaring varför inga finländare är där. Vi har haft så mycket bränder i Finland att alla resurser har varit bundna till släckningsarbeten här hemma, säger inrikesministeriets räddningsöverinspektör Rami Ruuska till Yle.

Brandrisken har sjunkit

Finland har inte haft lika stora problem med skogsbränder som Sverige. En förklaring är att regn i Finland har lett till att brandrisken har sjunkit, sedan i början av sommaren skriver SVT Nyheter. Men enligt Yle finns även andra förklaringar till att Sverige har drabbats hårdare av skogsbränder.

Juha Laitila, forskare på Naturresursinstitutet Luke, säger till Yle att Sverige i hög utsträckning har företag som ägare, medan Finlands skogar till större del ägs av familjer. Mellan de finlänska skogarna finns det barmark som åtskiljer skogarna och minskar brandrisken.

– I Sverige är de typiska skogsbruken mycket större än i Finland. Det leder till att skogarna är större och mer enhetliga, säger Laitila, till Yle.

Färre öppna ytor

De stora ytorna som stoppar bränder från att sprida sig finns inte på samma sätt i Sverige. En annan skillnad är enligt Laitila att skogar i Finland gallras mer frekvent än de svenska, vilket gör att brandrisken sjunker.

I Sverige är gran, känd för sina torra och brännbara kvistar, vanligast. I Finland är det tall som är vanligast. Finland skogar har även mer varierande ålder mellan träden, medan svenska skogar är mer åldersmässigt homogena. Mer frekvent gallring och fler öppna ytor i skogslandskapet skulle ge skogsbränderna sämre förutsättningar att spridas, säger han.

LÄS OCKSÅ: Skogsbränderna kan ses från rymden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen