Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 July

Dansk åtalas för 141 fall av mordbrand

En dansk man åtalas nu efter att ha givit upphov till en omfattande skogsbrand i delstaten Colorado i USA. Han åtalas för 141 fall av mordbrand, trots att han uppger att branden startades oavsiktligt,

 Arkivbild. Skogsbrand i Colorado.
Arkivbild. Skogsbrand i Colorado. FOTO: Istock

Mannen, som är en 52-årig dansk medborgare anklagas för att ha startat en skogsbrand i Colorado, som förstörde 450 hektar mark i trakterna runt Sangre de Cristo-bergen i Costilla i Kolorado. Branden, Spring Creek Fire.kunde stoppas i slutet av juni, delvis med hjälp av brandgator.

141 åtalspunkter

Han åtalas för 141 mordbränder, samtliga avser mordbrand, för alla de byggnader som branden förstörde. Mer än 130 bostadsbyggnader har förstörts men det är oklart om antalet är ännu fler, skriver Reuters.

Nekar till anklagelserna

Mannen greps efter skogsbranden i slutet av juni. Han nekar till anklagelserna och uppger att branden inte startades avsiktligen. Han får delvis stöd av en amerikansk utredning, enligt vilken han hade campat och uppfattade det som att en eld han hade tänt för att laga mat var släckt. Först dagen efter upptäckte han en brand som hade uppstått en bit från platsen där elden tändes.

Kraftig ökning

Redan i år har skogsbränder i USA lett till att mer än 3,3 miljoner hektar har förstörts hittills i år, betydligt mer än antalet drabbade områden årligen under den senaste tioårsperioden, enligt brandorganisation NIFC, National Interagency Fire Center.

USA:s migrationsmyndigheter har också fattat beslut om att den åtalade dansken kan komma att deporteras ifall han släpps från häktet.

LÄS OCKSÅ: Risk för anlagda bränder i torkans spår

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen