Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 april 2019

Dämpad marknad för trähus

Trä ses som framtidens klimatsmarta byggmaterial. Samtidigt viker bostadskonjunkturen och orderingången till trähustillverkarna minskar.

 Claes Hansson, VD Götenehus, har under sina 30 år i branschen aldrig tidigare upplevt att marknaden viker samtidigt som det finns ett stort bostadsbehov.
Claes Hansson, VD Götenehus, har under sina 30 år i branschen aldrig tidigare upplevt att marknaden viker samtidigt som det finns ett stort bostadsbehov. FOTO: Eva Westin

Förra året stod den nya fabriken på Götenehus område i Götene färdig. En investering på 70 miljoner kronor, som gör att småhustillverkaren kan industrialisera byggandet av flerfamiljshus.

– Vår drivkraft var att bli duktigare på att bygga på höjden och att få konkurrensfördelar, säger Claes Hansson, VD och koncernchef för Götenehus.

 Götenehus nya fabrik stod klar 2018. Här kan bolaget industriellt tillverka trähus på två till fyra våningar.
Götenehus nya fabrik stod klar 2018. Här kan bolaget industriellt tillverka trähus på två till fyra våningar. FOTO: Eva Westin

Hade inte investerat i dag

När beslutet fattades 2017 ökade Götenehus sin omsättning och hade god lönsamhet. 2017 och 2018 var de två bästa åren i företagets 88-åriga historia.

Sedan har bostadskonjunkturen svängt.

– I dag hade det varit ett tufft beslut att satsa 70 miljoner kronor, säger Claes Hansson.

 Det finns inga planer på varsel, säger Götenehus VD Claes Hansson, men inte heller på nyanställningar.
Det finns inga planer på varsel, säger Götenehus VD Claes Hansson, men inte heller på nyanställningar. FOTO: Eva Westin

”Aldrig varit med om liknande”

Flera svenska småhustillverkare är i samma läge. Efter stora investeringar i nya anläggningar har efterfrågan dämpats. Förra året minskade orderingången på småhus i trä med 20 procent enligt Trä- och möbelföretagen, TMF. Även lägenhetsbyggandet minskade.

– Efter 30 år i branschen har jag aldrig tidigare upplevt att marknaden viker samtidigt som vi har ett underliggande behov av bostäder, säger Claes Hansson.

 BRF Frostalidens Lycka, som Götenehus byggt, är Skövdes högsta trähus med stomme helt i trä. Huset nominerades till Årets bygge 2019.
BRF Frostalidens Lycka, som Götenehus byggt, är Skövdes högsta trähus med stomme helt i trä. Huset nominerades till Årets bygge 2019. FOTO: Götene Hus

I den nya fabriksbyggnaden i Götene står femton moduler på rad. De ska transporteras till Mörbylånga. Den sista modulen i raden är inpackad och klar för leverans. Parketten är lagd, elen dragen, köket på plats och väggarna målade.

”Inne är vädret alltid fint”

– Det vi har gjort är att vi har flyttat vår verksamhet från byggplatsen till fabriken. Ute är det fint väder vissa dagar. Inne i fabriken är vädret alltid fint, säger Claes Hansson.

Byggprocessen kortas i snitt med tre månader genom att hela volymer görs klara i fabriksmiljö.

Flera småhustillverkare har tvingats lägga varsel. Så sent som i februari i år meddelade Hjältevadshus att företaget varslar 100 personer.

– Vi har inte varslat och har inga planer på det än så länge. Däremot nyanställer vi inte och ersätter inte pensionsavgångar, säger Claes Hansson.

 Götenehus bygger trähus i området Järnbrottsparken i närheten av Göteborg.
Götenehus bygger trähus i området Järnbrottsparken i närheten av Göteborg. FOTO: Götene Hus

Trots allt stark tro på trä

Både den politiska viljan och den allmänna opinionen talar för ett ökat husbyggande i trä. Det finns en stark tro på trä som ersättare till betong och stål i flervåningshus. Miljardinvesteringar görs av de stora skogsbolagen i nya anläggningar för korslimmat trä, KL-trä. Ett massivträ som lämpar sig för byggande på höjden.

 Barnabäckens Lycka i Alingsås. Här bygger Götenehus 15 radhus i trä. Husen byggs i två plan om 110 kvadratmeter.
Barnabäckens Lycka i Alingsås. Här bygger Götenehus 15 radhus i trä. Husen byggs i två plan om 110 kvadratmeter. FOTO: Götene Hus

Och flera småhustillverkare, precis som Götenehus, möter nu lågkonjunkturen genom att bredda utbudet och även bygga flerfamiljshus. Något som Stefan Lindbäck, VD för Lindbäcks bygg i Piteå, tror kan gynna hela branschen. Företaget tillverkar industriellt producerade flerfamiljshus i trä på upp till åtta våningar. En ny fabrik startades i Piteå 2018, en investering på 600 miljoner kronor.

– Utan konkurrens blir vi faktiskt inte bättre. Vi behöver sparringpartner som utmanar oss och utmanar leverantörsleden att tillhandahålla produkter som är mer anpassade för industriell produktion, säger Stefan Lindbäck.

 Stefan Lindbäck, VD Lindbäcks bygg, välkomnar fler aktörer som bygger industriellt på höjden.
Stefan Lindbäck, VD Lindbäcks bygg, välkomnar fler aktörer som bygger industriellt på höjden. FOTO: Lindbäcks bygg

Fakta Trähusbyggande

Under 2018 minskade orderingången för småhus av trä med 20 procent jämfört med 2017. Antalet levererade småhus uppgick under 2018 till 6029, en minskning med 10 procent jämfört med 2017.

För 2019 har Trä- och möbelföretagen, TMF, sänkt sin prognos för påbörjade småhus från 10 000 till 9 500 småhus. Anledningen till den förändrade prognosen är enligt TMF bolånetak, amorteringskarav och bankernas ”kvar att leva på-kalkyler”.

Statistiken baseras på uppgifter från 32 medlemsföretag i TMF, vilka står för 75 procent av försäljningen av monteringsfärdiga småhus i Sverige.

Källa: Trähusbarometern 1/2019

LÄS MER: Vi närmar oss nästa tekniksprång (LRF Premium)LÄS MER: Norden satsar mer på träbyggande

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen