Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 augusti 2018

"Dags låta viltmyndighet hantera betesskadorna"

Viltbetesskadorna måste hanteras av en särskilt avdelad ny myndighet som kan ta ett helhetsgrepp. Det säger Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet.

FOTO: Mats P Ostelius/Skogsstyrelsen

Under måndagen presenterade Skogsstyrelsen sin årliga inventering av viltbetesskador för Norrland, vilket innebär att såväl Götaland som Svealand är redovisad. Den samlade bilden, när över hälften av av Sveriges 150 älgförvaltningsområden har inventerats, så är endast skadorna i två områden godtagbara, enligt myndigheten.

– Betesskadorna är i första hand ett problem för skogsägarna, men det är också ett samhällsproblem. Vi behöver skogen för export och den gröna omställningen och att så mycket av tallen försvinner genom viltbete är oacceptabelt, säger Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet

Måste fokusera brett

Han anser att det är dags att släppa den ensidiga fokuseringen på älgen, inte minst i södra Sverige.

– Vi måste vi få till stånd en samlad klövviltförvaltning för både älg, kronhjort, dovhjort och rådjur, säger Eskil Erlandsson.

Har eget ansvar

Både jägare och markägare har ett ansvar för omhändertagandet av skogen och viltet, enligt den nuvarande älgförvaltningsmodellen, betona han.

– Jag förväntar mig att man tar detta ansvar, annars måste samhället gå in och stifta lagar och det brukar inte vara populärt.

Krävs ny myndighet

Centerpartiet anser också att ny och särskild avdelad myndighet – Viltmyndigheten – ska kunna ta arbeta med frågor kring skogen, viltet och balansen mellan olika faktorer och intressen.

– Vi har tydligt uttalade produktionsmål med det svenskt skogsbruket och det hotas med överstora klövviltstammar. Riksdagen röstade för en Viltmyndighet, men regeringen har inte hörsamma detta. Konsekvensen är tydlig – svenska skogsägares skog betas sönder och samman, säger Eskil Erlandsson.

LÄS OCKSÅ: Skogsstyrelsen: Viltskador större problem än skogsbränderRekordstora älgebetesskador i Norrland Stora betesskador i GötalandVarannan ungtall i Svealand har betesskador

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen