Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 oktober 2017

Dags för domen i lavskrikemålet

Mark- och miljödomstolens dom i lavskrikemålet kommer i morgon, fredag. LRF Skogsägarna, som hjälpt två av markägarna att driva målet, hoppas på en tydlig dom.

FOTO: ISTOCK

Land Skogsbruk har vid flera tillfällen berättat om Lars Göran Mårtensson och Per-Olof Löfgren i Vallsta utanför Bollnäs som förbjuds att avverka skog eftersom det finns lavskrika på deras marker.

”Hoppas vi får en tydlig dom”

Bakom beslutet, fattat av Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i Gävleborg, ligger EUs artskyddsförordning och fågeldirektiv. Med hjälp av LRF Skogsägarna och Mellanskog har skogsägarna överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen.

– Jag hoppas att vi får en tydlig dom där principiellt viktiga frågor tas upp, som om myndigheter med stöd av artskyddsförordningen kan göra långtgående inskränkningar i pågående markanvändning och utan att markägarna får ersättning, säger Gunnar Lindén som är ansvarig för naturvårdsfrågor på LRF Skogsägarna.

”Kommer nog att överklagas”

Förutom Lars-Göran Mårtensson och Per-Olof Löfgren är det ytterligare tre skogsägare som har överklagat myndigheters avverkningsstopp och som berörs av domen i mark- och miljödomstolen.

– Jag hoppas att vi får rätt i de frågor som vi drivit och att skogsägarna får avverka. Oavsett till vems fördel domen talar är risken, eller chansen, stor att den kommer att överklagas. Det viktigaste blir då vad som sägs i Mark- och miljööverdomstolen, säger Gunnar Lindén.

LÄS MER: Dom i lavskrikemålet senast i septemberOmgivande skog bakom hävt lavskrikeförbudLavskrikan riskerar stoppa avverkningar

Relaterade artiklar

Till toppen