Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 november 2019

Byggregel i papper testas av byggbolag

Nu finns en lätt regel av pappersmassa som släpper ut betydligt mindre koldioxid än en plåtregel. Dessutom kan den nya regeln delvis framställas från spillmaterial.

 Företaget Wood Tube har utvecklat en byggregel av pappersmassa.
Företaget Wood Tube har utvecklat en byggregel av pappersmassa. FOTO: Wood Tube

Det är företaget Wood Tube har utvecklat och patenterat en regel av pappersmassa för att bygga lätta och styva konstruktioner inom flera olika tillämpningsområden. Enligt företaget visar en livscykelanalys utförd av Karlstads universitet att en regel i pappersmassa släpper ut 14 gånger mindre koldioxid jämfört med en plåtregel, som är den vanligaste regeln att bygga med.

Ska testas av branschen

Det är branschorganisationen Skogsindustrierna som rapporterar att regeln av pappersmassa, enligt företaget, passar att användas för exempelvis innerväggar och till möbelproduktion och att den nu ska testas som innerväggsreglar av byggbranschen och som möbelreglar av möbelbranschen.

Wood Tube menar även att arbetsmiljön för snickarna förbättras genom materialet är lättare och att de skärskador som kan orsakas av plåtreglar undviks.

Relaterade artiklar

Till toppen