Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 juli 2018

Butikskedjor inför säljstopp på tändvätska och grillkol

Det råder eldningsförbud i hela landet. Nu tar butikskedjorna beslut om att införa säljstopp för tändvätska, grillkol och briketter i flera län.

FOTO: Mostphotos

Axfood, som äger butikskedjorna Willys och Hemköp, stoppade under onsdagen all försäljning av grillkol, briketter och tändvätska i fyra län.

– Det gäller samtliga Willys-butiker i Gävleborg, Kalmar, Blekinge och Värmland, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood. I butikerna sätter man upp skyltar som förklarar läget, men det här har ju folk förståelse för.

LÄS MER: Så agerar livsmedelsbranschen i foderkrisen

Fler följer efter

Stoppet gäller även den tredjedel av Hemköp-butikerna som ägs av Axfood. Resterande butiker drivs av enskilda handlare, men enligt Salomonsson så brukar de gå efter rekommendationerna från centralt håll.

– Redan nu har Hemköp i Kalmar och Gävleborg infört stopp, men allt pekar på att butikerna i Blekinge och Värmland kommer att följa efter.

Axfood följer utvecklingen och myndigheternas rekommendationer och utvidgas det totala eldningsförbudet till flera län så införs säljstopp även där, säger Salomonsson.

Läs också: Butikernas uppmaning att grilla väcker starka reaktioner

Många ICA-butiker har säljstopp

Flera ICA-butiker har redan plockat bort grillkol och tändvätska sedan de skärpta reglerna kring eldningsförbud infördes i några län. Exempel på butiker är ICA Maxi i Gävle, ICA Maxi Kalmar, Ica Fyren Supermarket Valdemarsvik, Ica Maxi Västervik, Ica Kvantum Säffle och Ica Västerhallen Enköping.

– Från centralt håll rekommenderar vi att butiker i områden med eldningsförbud på egen tomt ska plocka bort grillkol och tändvätska från hyllorna, men det är inget allmänt säljstopp. Engångsgrillarna är sedan i mitten av juni stoppade från centrallagret, säger Emelie Ericson, pressansvarig på ICA.

Uppmanar alla att sluta sälja

Hos Coop gäller liknande instruktioner.

– Flera butiker har själva tagit bort grillkol, briketter och tändvätska utifrån hur omfattande eldningsförbudet är i just det länet. Igår bestämde till exempel Coop Värmland att plocka bort alla sådana produkter. Det finns ju inget nationellt totalt grillförbud att förhålla sig till, men vi har i alla fall uppmanat våra butiker att ta undan dessa produkter, framför allt i de län där totalt eldningsförbud råder, säger Anna Rasin, kommunikationsdirektör på Coop.

Utökat eldningsförbud

På onsdagen uppmanade MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att berörda kommuner och länsstyrelser ska skärpa redan gällande eldningsförbud till att inkludera alla platser, inklusive egen tomt.

”Brandrisken i Sverige kommer i slutet av veckan att nå extrema nivåer, eldningsförbuden behöver skärpas för att undvika att nya bränder uppstår”, säger Anneli Bergholm Söder chef för MSB:s operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Här ställer lantbrukarna upp för att stoppa bränderna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen