Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 juli 2016

Bucht sparkar skogsutredare

Ropen på utredaren Charlotta Riberdahls avgång, när hon ifrågasatte privat skogsägande, har varit höga. Nu har Sven-Erik Bucht beslutat att sparka Riberdahl från hennes utredningsuppdrag.

FOTO: Göran Hartman

Charlotta Riberdahl chockade skogsägare över hela landet när hon ifrågasatte privat skogsägande under Almedalsveckan. Nu har hon fått sparken från uppdraget som särskild utredare av skogsvårdslagen.

”Förtroendet har brustit”, förklarar Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande där ministern klargör att han entledigar Riberdahl från utredningsuppdraget.

Starka känslor

Charlotta Riberdahls uttalande väckte mycket starka känslor. Så här sade hon då:

– Man kan fundera på, och nu är jag mycket provokativ och det är jag medveten om, men jag tycker ändå det är intressant som en aspekt, att när man har en så viktig naturresurs som skogen, som är så väldigt viktig för den biologiska mångfalden, det är ju många växter och djur som är beroende av skogen, vi är också beroende av den ur klimatsynpunkt, och vi är beroende av den för att rena vårt vatten. Ska man tillåta ett så stort privat ägande av en så viktig naturresurs som är av stort nationellt intresse men också globalt intresse ur miljösynpunkt? sade Riberdahl vid ett seminarium som ordnades av Future Forests.

Förbrukat förtroende

Bland dem som inte gillade detta resonemang var LRF:s ordförande Helena Jonsson.

– En utredare som ifrågasätter den grundlagsskyddade äganderätten har helt förbrukat sitt förtroende. Hon måste snarast avgå, sade Jonsson.

Nu har landsbygdsministern alltså valt att plocka bort Charlotta Riberdahl från uppdraget att utreda skogsvårdslagen.

Skogsbondeuppror

– Bucht undvek precis ett skogsbondeuppror. Att entlediga Charlotta Riberdahl som utredare av Skogsvårdslagstiftningen var nödvändigt. Jag uppskattar därför landsbygdsministerns hantering, säger Lena Ek, ordförande för Södra skogsägarna.

Lena Ek fortsätter:

– Förtroendet för henne som objektiv och opartisk utredare var förlorat. Vi, och våra medlemmar, reagerade kraftigt när hon ifrågasatte det privata ägandet av skogen under ett seminarium under Almedalsveckan.
 

Relaterade artiklar

Till toppen