Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 oktober 2018

Bruttoavverkningen spås öka i år

Skogsstyrelsen spår i en prognos att bruttoavverkningen ökar i år.

 Bruttoavverkningen spås att öka i år.
Bruttoavverkningen spås att öka i år. FOTO: Mats P Ostelius

Enligt ny statistik från Skogsstyrelsen spås bruttoavverkningen att öka i år, jämfört med förra året. Bruttoavverkningen under 2018 förväntas uppgå till 92,1 miljoner skogskubikmeter och den preliminära bruttoavverkningen 2017 låg på 90,9 miljoner skogskubikmeter.

Ovanligt osäker

Prognosen för årets bruttoavverkning är ovanligt osäker när det gäller lagerförändringar och import respektive export med rundvirke.

Ökningen som spås beror främst på att produktionen av pappersmassa förväntas öka under 2018 samt en liten ökning av produktionen av sågade barrträvaror.

Bygger på underlag

Statistiken för helåret är ännu inte tillgänglig när det gäller produktion, lager och utrikeshandel och prognoserna bygger på olika underlag. Till exempel kan produktionen av sågade barrträvaror och pappersmassa till virkesförbrukningen räknas ut med hjälp av råvaruåtgångstalet för att producera olika produkter.

Sedan justeras för lagerförändringar och import respektive export med rundvirke från andra kvartalet 2018.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen