Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 september 2018

Bristen på virke väntas höja priserna

Det har varit kämpigt att få fram virke i Götaland i sommar. Bristen på virke kommer troligen att driva priserna uppåt i höst.  

 Bristen på virke förväntas pressa priset uppåt.
Bristen på virke förväntas pressa priset uppåt. FOTO: Christer Hedberg

Sommarens extrema väder kommer troligen att påverka virkesmarknaden ganska rejält under hösten. Redan höga priser kan krypa uppåt en bit till.

– I augusti blir det svårt för många att få ihop tillräckligt med råvara. Nu är det annan väderlek på gång, men vi vet inte hur fort branschen kan ta igen förlorad tid, säger Magnus Juntikka, virkeschef på Skogssällskapet.

– Virkesbristen kommer att sitta i under hösten. Det var ju ett ganska pressat läge redan innan värmen och torkan. 

Mindre problem för norra Sverige

Magnus Juntikka tror däremot inte att norra Sverige kommer ha några större problem med virkesflödena. 

– I Götaland har perioden av värme och torka varit längre. Där kommer konsekvenserna bli större under hösten. 

Skogssällskapet arbetar bland annat med att förvalta skog åt ett stort antal kunder över hela landet. De försöker bedöma prisutvecklingen på virke och ge råd åt skogsägare. De har funderingar kring de stora aktörernas prissättning under hösten.

Fakta: Importen kan öka

Importen av rundvirke är viktig för virkesförsörjningen i Sverige. Och den kan öka i höst om årets torka i Götaland sätter spår i virkesfångsten. 2017 importerade Sverige 7,1 miljoner fastkubikmeter rundvirke, vilket också inkluderar bränsleved, enligt uppgifter från skogsbrukets datacentral, SDC. Det var en ökning från 6,9 miljoner fastkubikmeter 2016. 

Importen av massaflis uppgick 2017 till 1,2 miljoner fastkubikmeter medan den 2016 uppgick till 1,1 miljoner fastkubikmeter.

– Logiskt sett borde det bli prisökningar i höst. Men det är inte alltid prishöjningar följer logiken. Det är en press på sågverk och bruk i Götaland att få fram råvara. Och de är bekymrade. Men de flesta industrier har råd att höja priserna på massaveden, då de tjänar bra med pengar. 

Förhandlar om priser

Sture Karlsson, vd på Mellanskog, vill inte uttala sig om riktningen på virkespriserna i höst. 

– Vi förhandlar just nu på många fronter och sitter i diskussioner om höstens priser. 

Han menar att det är låga lagernivåer hos industrin på grund av torkan. Men att det finns virke att tillgå på rot i skogen, samtidigt som det är brist på avverkningskapacitet.

”Väntar på SCA”

Magnus Juntikka har svårt att bedöma vad Södra kommer att göra med sina prislistor i höst. Han menar att de var först med att höja tidigare i år och redan ligger ganska högt i pris. 

– Nu väntar vi på SCA, som byggt ut sina industrier. De flesta väntar sig att de kommer att höja sina priser i höst. De har de lägsta priserna i Sverige idag och ligger på 270 kronor kubiken för barrmassaveden. Det vore konstigt om det inte hände något med deras priser.

Han påpekar att SCA:s kommer att behöva ytterligare 2,25 miljoner kubikmeter virke till sin storsatsning på Östrands massabruk i Timrå. 

Vill inte spekulera

På Södra har man nu kommit igång med full verksamhet i skogen och börjar komma tillbaks till planerat virkesflöde för året.

– Våra industrier går för fullt, även om vissa av våra sågverk har dragit ned på produktionen på grund av virkesbrist under sommaren, säger Sofia Petersson, virkeschef på Södra. 

Hon vill inte spekulera i hur priserna kommer att röra sig i höst.

– Vi gjorde en justering av priserna i början av maj och lade till 40 kronor per kubikmeter på alla sortiment. Den höjningen tänker vi bibehålla, men vad som händer längre fram vill jag inte spekulera i. 

”Stort sug”

Magnus Juntikka ser en spännande höst framför sig. 

– Det är ett stort sug efter råvara i hela Sverige. Sågverk och massabruk har en positiv utveckling i grunden. Är det press åt något håll på virkespriserna i höst, så är det uppåt. Vi importerar också massaved och den importen kan bli ännu viktigare nu. 

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen