Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 mars 2018

Brist på pellets i stora delar av Europa

En blöt höst och en kall vinter har försvårat skogsarbetet och samtidigt lett till ökad efterfrågan på pellets – i kombination har det skapats brist på pellets i hela Europa.

FOTO: Istock

Den håra kylan och det rekordtjocka snötäcket som täcker stora delar av Sverige har försvårat arbetet i skogen. Skogsentreprenörerna har brottats med att få fram virke och i vissa områden har skogsbolagen förlorat upp emot en tredjedel av det planerade virket.

LÄS MER: Bister vinter orsakar virkesbristLÄS OCKSÅ: Vintervädret slår hårt mot sågverken

Pelletsbrist i hela Europa

Samtidigt har den kalla vintern genererat en ökad efterfrågan på pellets och nu flaggar Pelletsförbundet för att det råder brist på pellets över i princip hela Europa och att pelletsleverantörer har svårt att ta på sig nya kunder.

Bakgrunden till pelletsbristen är också flera varma år med låg efterfrågan vilket gjort att pelletsproducenter minskat sina lager. Samt den regniga hösten i Baltikum som gjort att baltiska sågverk stått stilla i flera veckor.

”Fortsätter kylan blir det problem”

I ett medlemsbrev skriver Pelletsförbundet dock att som läget ser ut just nu klarar de flesta leverantörer sina leveranser och att bristen är tillfällig då produktionen av pellets i världen ökar.

Vida Energi i Hok i Vaggeryds kommun är en av leverantörerna som har utmaningar.

– Fortsätter kylan efter påsk kommer det att bli problem för oss, säger Therese Lindberg på Vida Energi till SVT Nyheter Jönköping.

LÄS OCKSÅ: Domsjö: Fortsatt snötungt för skogsindustrin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen