Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 maj 2019

Brist på granfrö hotar

Svenska Skogsplantor larmar om att bristen på skogsplantor är allt mer akut. Nu genomför man tester som ska säkra en bra skörd i höst.

 Svenska Skogsplantor larmar om att bristen på skogsplantor är allt mer akut.
Svenska Skogsplantor larmar om att bristen på skogsplantor är allt mer akut. FOTO: Istock

Det råder brist på granfrö i lager. Enligt Svenska Skogsplantor (SSP) är läget så akut att tillgången på plantor och frö riskerar att bli begränsad redan nästa vår.

Väderförhållanden, insekter och angrepp av grankottrost är orsaker bakom bristsituationen.

”Vi gör vårt yttersta”

– Vi gör nu vårt yttersta för att säkra upp en god fröskörd i höst och avhjälpa bristsituationen. Samtidigt lär vi oss mer om hur vi skyddar granblommorna mot framtida angrepp”, kommenterar Finnvid Prescher som är rådgivare på Svenska Skogsplantor i ett pressmeddelande.

Blommar i år

Bristen på granfrö har varit ett problem under lång tid, framför allt i Götaland och mellersta Norrland. I år blommar dock granen bra.

– Vi har väntat på en riklig blomning länge nu. Det krävs torrt och varmt väder i veckorna runt midsommar för att ge granen de bästa förutsättningarna att blomma året därpå, säger Finnvid Prescher.

Tester med tält och svampar

För att råda bot på granfröbristen satsar Svenska Skogsplantor på insatser för att skydda fröna från grankottrost. Bland annat isoleras granblommorna med hjälp av påsar över blommorna. Vilket förväntas ge ett bra skydd mot grankottrostens sporer men som dock kräver manuell pollinering.

Man genomför också försök med så kallade antagonistsvampar som angriper och dödar grankottrosten. Samt försök att få granen att blomma oftare med extra värme. Det genomförs rent praktisk med hjälp av stora tält om 1400 kubikmeter som reses över plantageträden.

LÄS MER: Torr sommar gav fler plantor med dubbeltopp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen