Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 september 2017

Brasilien vill samarbeta om skog med Sverige

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är i Brasilien den här veckan för att främja framtida samarbete kring skogsfrågor mellan Sverige och Brasilien.

 Sven-Erik Bucht pratar svensk skog i Brasilien.
Sven-Erik Bucht pratar svensk skog i Brasilien. FOTO: Ann Lindén

Den svenska delegationen kom till Brasilien i söndags och stannar tills på onsdag. Förfrågan om besöket kommer från Brasilien.

– Det är en begäran från Brasilien att vi ska jobba mer med biobaserad ekonomi och inte minst hållbart skogsbruk. Vi är intresserade av att vara med i det här, sälja teknik, forskning och så vidare, säger Sven-Erik Bucht till Land Skogsbruk på telefon från ett seminarium i delstaden Paraná.

Begäran från Brasilien

På programmet för besöket fanns bland annat besök på Embrapa, Brasiliens främsta forskningsinstitution kring markanvändningsfrågor, där ett framtida samarbete kring skogsfrågor skulle diskuteras.

Vad kan Sverige lära Brasilien om skogsbruk?

– Vi är ju ändå världsledande är det gäller att hantera skogen på ett hållbart sätt. Det är därför de begärt att vi ska komma. Det finns säkert saker som vi kan lära av dem också.

Träffar lokala politiker

Med på resan finns representanter från svensk skogsindustri och akademi. Den svenska landsbygdsministern träffar också lokala politiker för att underlätta för företag och akademins framtida samarbeten.

Hur kan svenska skogsägare dra nytta av mer samarbete med Brasilien?

– Jag tror att svenska skogssägare alltid har nytta av att vi har framgångsrika skogsindustrier som kan sälja sitt know-how på en internationell arena. Det kanske inte är direkt nytta, men indirekt. Sverige är världsledande på många håll, inte minst när det gäller teknikutveckling. Forskningen är också viktig.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen