Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 november 2018

Bränsleved blir massaved med nya mätregler

Upp till 70 procent av bränsleveden kommer att hamna i massavedstraven när nya regler för massavedsmätning införs nästa år, bedömer Mellanskogs VD Sture Karlsson. Som följdeffekt räknar han med kraftigt ökad efterfrågan på grot.

 Sture Karlsson, VD för Mellanskog.
Sture Karlsson, VD för Mellanskog. FOTO: Rolf Segerstedt/Mellanskog

Land Skogsbruk kunde redan i januari avslöja att virkesmarknadens parter inför ett nytt mätsystem för massaved med start den 1 augusti 2019. Kortfattat innebär det att vraken, det vill säga virkesvolym av undermålig kvalitet som inte ger något betalt, slopas. I stället ska säljaren få betalt för den fulla volymen, klassad som prima eller sekunda.

Utsortering

Dagens mätning, med volymavdrag, leder till att exempelvis rötskadad massaved sorteras ur som bränsleved redan vid avverkning. Och bränsleved är ett sortiment som skogsägaren får betydligt sämre betalt för. Men enligt Sture Karlsson, VD på Mellanskog, kommer alltså det nya mätsystemet att leda till en kraftigt minskad utsortering av bränsleved, i alla fall i Mellanskogs område.

– Det blir bättre för skogsägaren om vi lägger mer rötved i barrmassaveden eftersom rötveden inte längre kommer att bli vrak vid industrimätningen, säger Sture Karlsson.

LÄS MER: LRF Premium – ”Det landar i en prisfråga i slutänden”

Stor avvikelse

På frågan om massaveden i så falla riskerar att bli klassad som sekunda och därmed betalas lägre än prima säger Sture Karlsson:

– Det bedöms ju per virkestrave och det ska till en stor avvikelse om en trave ska klassas som sekunda.

Ersätts med grot

Bränsleköparna (läs värmeverken) kommer enligt Sture Karlsson att ersätta de förlorade bränslevedsvolymerna med grot, ett sortiment det varit rejält överskott på de senaste sju åren. Under den perioden monterades produktionskapaciteten för grot (skotare, flismaskiner med mera) till stora delar ner.

Tomma lager

Men nu är grotlagren tömda och ska skogsbolag, skogsägarföreningar och entreprenörer våga bygga upp ny produktionskapacitet krävs att bränsleköparna är beredda att teckna långsiktiga leveranskontrakt, anser Sture Karlsson.

– Den grot som vi tar reda på nu i vinter för att lagra och torka i skogen kan användas tidigast om ett år, men mer troligt inte förrän första halvåret 2020. Bränsleköparna kan inte vänta och se hur behovet ser ut från år till år och köpa där det för tillfället är billigast, säger Sture Karlsson, som betonar att grotproduktion är en trögrörlig verksamhet.

– Det finns inga på- och avknappar i de här produktionssystemen som bygger på en omfattande logistikapparat. Men har vi långsiktiga kunder är vi beredda att arbeta hårt för att öka vårt grotuttag, säger Sture Karlsson.

LÄS MER: Vrak i massaveden på väg bortLÄS MER: Skogsägarna vill veta var gränsen gårLÄS MER: Trendbrott för biobränsle: priserna förväntas stiga

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen