Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 juli 2018

Brandskadorna mindre än man först trott

Det är för tidigt att värdera skadorna efter skogsbranden i Hälsingland, anser Mellanskogs VD Sture Karlsson. Hittills är siffran över brandskadad skog inte lika stor som man först trodde.

 Mellanskogs VD Sture Karlsson.
Mellanskogs VD Sture Karlsson. FOTO: IBL/Arkiv

Branden väster om Ljusdal har ännu inte tagit så mycket skog det talats om: över 13 000 hektar.

– Jag fick en reviderad siffra att det är 9 000 hektar som är brandskadad, men att man inte har allt under kontroll, säger Sture Karlsson.

Finns öar som klarat sig

Gävleborgs landshövding Per Bill ansåg efter en flygning över brandområdet att skogen inte var lika skadad som efter branden i Västmanland. Det finns partier som är gröna. Och restvärdesledare Robert Nilsson håller delvis med.

– Inom brandområdet är det väldigt omfattande skador. Men visst finns det en del stråk och en del öar som har klarat sig bra. På vissa ställen har det varit toppbränder, på andra ställen har det varit markbränder.

Ännu för tidigt

Sture Karlsson på Mellanskog anser att det är för tidigt att bedöma hur mycket skog som är skadad.

– Det ser grönt ut, men är det tillräckligt hård markbrand så blir det så varmt uppe i barren att de kokar och koagulerar. Vi får se, men det är bra att det inte varit någon toppbrand, säger han.

­– Innan man vet hur mycket som är grönt efteråt får man vänta. Det måste nog var och en titta på fram till oktober innan man vet, säger Sture Karlsson .

Och Robert Nilsson håller med.

– För oss ligger fokus nu på dem som har drabbats av byggnadsskador, men naturligtvis kommer den stora delen att vara de som drabbats av ekonomiska förluster i skogen. Men det kommer man att kunna inventera i ett senare skede.

Påverkar möjligheterna till ny skog

Hur hårt det brunnit på marken har stor betydelse för möjligheten att etablera ny skog. Och där kan skadorna ha varit värre i Västmanland.

– Det jag har sett är att så hårt som det var bränt i delar av Västmanland, det är det inte.

”Gör en skadeanmälan”

Restvärdeledaren uppmanar drabbade skogsägare att höra av sig till sitt försäkringsbolag även om skadevärderingen ska göras senare.

– Gör en skadeanmälan, den går naturligtvis att revidera. Det underlättar för försäkringsbolaget att se omfattningen av skadan och vilka resurser det måste sätta in.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen