Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 juli 2018

Brandrisken gör att skogsarbetet stoppas

Avverkningen stoppas på många håll på grund av det torra vädret och brandrisken.

FOTO: Istock

Under helgen har flera stora skogsbränder härjat, bland annat i Oskarshamns- och Hagforstrakten. Under gårdagen framkom att en av bränderna i Oskarshamn, har startat som en följd av markarbete. Nu stoppar skogsbolagen avverkningen på flera håll som en följd av brandrisken.

– För tillfället så står vi still runt Oskarshamn och Vimmerby. Där har vi valt att avbryta skogsavverkningen, säger Patrik Anderchen, entrepenörsutvecklare på Södra skogsägarna, till Sveriges Radio P4 Dalarna.

Södra stoppar

Enligt SMHI är brandisken hög i stora delar av landet, från söder och upp till Jämtland. När det bildas gnistor av skogsmaskinerna så kan följden bli bränder som sprider sig snabb, bortom kontroll. Södra skogsägarna har nu stoppat avverkning runt Oskarshamn och Vimmerby.

Arbete nattetid

I de mellersta delarna av Sverige har skogsarbetet skett nattetid för att minska brandrisken, då luftfuktigheten är högre. Mellanskog låter sina entreprenörer arbeta på natten.

– De börjar väldigt tidigt här på morgonen, vid tvåtiden, sen så kör de fram till niotiden. Krävs det så har vi även brandvakt med oss, säger Per-Arne Ludvigsson, produktionsledare på Mellanskog i norra Värmland, som bland annat har området kring Ekshärad, där en skogsbrand har rasat, till radiokanalen.

LÄS OCKSÅ: Torkan ökar risken för skogsbränder

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen