Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 juni 2018

Brandrisken fortsatt hög trots midommarregn

Trots regn under midsommar är brandrisken fortsatt hög på många håll i Sverige. Flera skogbränder härjade under helgen.

FOTO: Istock

Torkan och värmen medför hög brandrisk på flera håll i landet. På SMHI:s brandriskkarta varnas, utöver Östergötland och Gotland, även för risk för antändning och spridning av skogsbränder norr om Sundsvall, i Småland samt i delar av Skåne och Blekinge.

– Skurar hjälper inte så mycket, för att verkligen öka fuktigheten i marken skulle vi behöva flera dagars regn, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI, till SVT Nyheter Öst.

– De kommande dagarna så ökar temperaturen och det kommer bli ännu torrare i marken, så brandrisken kommer snarare öka framöver, säger hon.

Eldade i bräntunna

Flera mindre skogsbränder härjade under söndagen. Sent på förmiddagen gick larmet om en brand utanför Rundvik utanför Normaling, dock på en begränsad yta på 30 gånger 40 meter. Räddningstjänsten kunde få branden under kontroll.

– Sannolikt uppstod branden efter att någon igår eldat i en bränntunna, jag uppmanar alla att vara försiktiga med eldning och grillning utomhus. Trots att vi inte har ett eldningsförbud råder det fortfarande stor brandfara, säger räddningschefen Kurt Byström, till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oklar orsak

Vid tretiden på söndagseftermiddagen inkom ett larm vid Hofors, vid sjön Tolven, även den med begränsad spridning, på en yta av 50 gånger 50 meter. Även den branden kunde fås under kontroll av Gästrike räddningstjänst. Brandorsaken är oklar, skriver Sveriges Radio P4 Gävleborg.

LÄS OCKSÅ: Sverige saknar det bästa verktyget mot skogsbränder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen