Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 juli 2019

Brandrisk i stora delar av Sverige

Just nu är det risk för skogsbrand i stora delar av landet - och extrem risk i delar av södra Sverige.

 Det är risk för skogsbrand i stora delar av Sverige - och värst i södra Sverige. Arkivbild.
Det är risk för skogsbrand i stora delar av Sverige - och värst i södra Sverige. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

Sommaren 2019 har som bekant inte varit lika varm och torr som extremsommaren 2018 – men risken för bränder i skog och mark är lokalt fortsatt stor runtom i landet. På fredagen var det enligt SMHI brandrisk i stora delar av Sverige. Värst är det i sydvästra Skåne, där det på sina håll är extremt torrt i skog och mark och därför extremt stor brandrisk.

– I dag och i morgon är det också ganska stor risk för brand i skog och mark i Götaland och västra Svealand, delar av södra Norrland och norra Norrland, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Risken kan öka i nordöstra Norrland

– På söndag ska det komma ett regnområde över Götaland och Svealand, enligt prognosen, som kommer att sänka risken för bränder i de områdena. I nordöstra Norrland kan risken dock öka i början av nästa vecka, eftersom det enligt prognosen inte kommer att regna där, säger Sandra Andersson.

Läget kan förändras snabbt

De senaste veckorna har det varit en del skurar i olika delar av landet, vilket dämpar risken för skogsbränder på vissa håll. Men läget kan förändras snabbt.

– Även om det på sina håll har regnat mycket så torkar det snabbt upp i skog och mark när det blir soligt och varmt, och då kan det fort bli ökad brandrisk, säger Sandra Andersson.

Hon tipsar den grillsugna om att det därför är bra att hålla koll på kommunens eller länsstyrelsens hemsida för att se om eldningsförbud råder.

Flera skogsbränder under veckan

Den senaste veckan har det varit flera skogsbränder. På torsdagskvällen härjade flera skogsbränder utanför Ruda i Kalmar län. Det ska ha rört sig om fem mindre bränder i skogsområden i trakterna, enligt Barometern. Räddningstjänsten ska ha lämnat platsen vid 22.30-tiden på torsdagskvällen. Området har dock tidigare drabbats av ett flertal anlagda bränder och på fredagen var det ännu oklart hur torsdagens bränder startat, rapporterar SVT.

Även i Erstorp i Essunga kommun i Västra Götalands län bröt en brand ut i ett skogsparti på eftermiddagen i onsdags. Det var en skogsbrand på 1,6 hektar, som ska ha varit släckt vid 21-tiden samma kväll, enligt SVT.

Läs mer: Kraftig ökning av anlagda skogsbränderLäs mer: Ett år efter de stora skogsbränderna

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen