Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 juli 2018

Brandmän överväldigade av välkomnandet

När brandmän från både Sverige och utlandet samlas för att bekämpa skogsbränderna blir boendet fältmässigt. ”Det går bra, det är primitivt men allting fungerar”, säger Catrine Alfredsson från Vissefjärda i småländska Emmaboda.

 De utländska brandmännen får bo i förläggingstält på Camp Färila.
Bild 1/2 De utländska brandmännen får bo i förläggingstält på Camp Färila. FOTO: Torbjörn Esping
Bild 2/2 FOTO: Torbjörn Esping
 Michal Langner från Polen är en av de brandmän som rest till Färila för att hjälpa till i släckningsarbetet.
Michal Langner från Polen är en av de brandmän som rest till Färila för att hjälpa till i släckningsarbetet. FOTO: Torbjörn Esping

Catrine Alfredsson bor tillsammans med sina kollegor i ett partytält under några tallar på flygfältet Fönebasen, när hon inte är ute och sliter i skogen.

– Det är en jäkla tuff terräng. Vi skulle upp på ett berg i natt och det var duktig lutning, det var tufft upp, över stock och sten säger hon.

 Tacksamheten till brandmännen är stor i Färila.
Tacksamheten till brandmännen är stor i Färila. FOTO: Torbjörn Esping

Frivilliga erbjuder massage

På basen finns mat och en gratiskiosk med varor som människor skänkt. Och frivilliga tar han om brandmännen och erbjuder till och med massage och bad i en pool.

Totalt jobbar drygt 500 personer med att bekämpa branden på ett eller annat sätt. Till det kommer alla frivilliga krafter.

Brandmännen från Frankrike bor i Camp Färila, där hela operationen leds ifrån. Även om det är inne vid skolan i Färila bor också de brandmännen i tält. Men det är fina förläggningstält med privata innertält. De polska brandmännen bor i egna tält i Sveg.

 De utländska brandmännen kärlekbombas på Camp Färila.
De utländska brandmännen kärlekbombas på Camp Färila. FOTO: Torbjörn Esping

Skiljer sig från skogen i Polen

Michal Langner kom tillsammans med 139 brandmän och 40 brandbilar från Polen till Sverige för en vecka sedan och har bekämpat skogsbränder i både Jämtland och Gävleborg.

Skogen i Jämtland var mycket olik den polska skogen.

– I Jämtland var det mycket sten, gles skog och små träd. Vi kunde inte nå alla områden med våra fordon. Den bärbara utrustningen var den bästa lösningen.

Sofistikerat system i Polen

Det polska systemet för att upptäcka bränder är mer sofistikerat med fina vägar, flygplan, brandtorn och mätning av fuktigheten i marken.

– Vi har investerat mycket i brandskyddssystemet i skogen i Polen, men det kanske inte är möjligt i Sverige eftersom ni har så mycket skog och så mycket kuperat, säger Michal Langner, som är överväldigad över mottagandet i Sverige.

– Det är motiverande att se folk välkomna oss så varmt. Men vi måste göra jobbat först innan vi kan glädjas.

LÄS MER: Brandskadorna mindre än man först trottLÄS OCKSÅ: Björn förlorade kampen mot branden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen