Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 augusti 2019

Bränderna i Grekland: ”En biologisk katastrof”

Hundratals brandmän sliter för att släcka en skogsbrand på ön Euboia som beskrivs som en biologisk katastrof. Grekland har begärt hjälp från EU för att bekämpa den häftiga elden vars rök spridits ända till Aten.

 Helikoptrar vattenbombar skogsbranden på Euboia.
Helikoptrar vattenbombar skogsbranden på Euboia. FOTO: TT

Brandbekämparnas ihärdiga arbete under natten till onsdag har gett resultat för branden som spred sig fort i tisdags till följd av höga temperaturer och kraftiga vindar.

– Situationen verkar ha förbättrats. Det har gjorts enorma insatser, övermänskliga insatser, säger Kostas Bakoyannis, guvernör i regionen, till TV-kanalen Skai.

Brandflyg från andra länder

Brandflygplan från Kroatien och Italien har satts in för att bland annat försöka skydda bebyggelsen i evakuerade byar. Över 200 brandmän bekämpar branden med hjälp av sammanlagt 57 brandbilar, nio vattenbombande helikoptrar och sju flygplan.

– Det är verkligen en svår brand. Det råder inte någon fara för mänskligt liv och det är det som är viktigast, fortsätter Kostas Bakoyannis.

 Brandflygplan från Kroatien och Italien bekämpar bränderna i Grekland.
Brandflygplan från Kroatien och Italien bekämpar bränderna i Grekland. FOTO: Michael Varaklas/AP/TT

”Biologisk katastrof”

Fyra byar och hundratals människor evakuerades av säkerhetsskäl under tisdagen och risken för människors liv bedömdes till en början som stor.

– Lyckligtvis har vi inga mänskliga offer, säger Thanassis Karakatzas, en regional räddningschef, till den statliga nyhetsbyrån ANA.

Delar av skogen som brinner är klassade som naturreservat och branden beskrivs av Bakoyannis som en förödelse.

– Det är en stor biologisk katastrof i en unik orörd barrskog, säger Kostas Bakoyannis.

 En helikopter dumpar vatten vid byn Makrimalli på ön Euboia.
En helikopter dumpar vatten vid byn Makrimalli på ön Euboia. FOTO: Yorgos Karahalis/AP/TT

”Har gett allt”

Skogsbränder är vanliga i Grekland under sommarmånaderna och myndigheter har varnat för brandrisk under den senaste veckan. Temperaturen har stigit upp mot 40 grader och brand efter brand har brutit ut. Räddningstjänsten har bekämpat runt 50 uppblossade eldar om dagen och över 1 000 brandmän deltar i olika insatser över landet.

– Jag är medveten om att våra brandmän, särskilt de senaste fem dagarna, har gett allt. De arbetar utan sömn och ofta utan mat, säger premiärminister Kyriakos Mitsotakis, som avbröt sin semester till följd av bränderna för att resa till Aten.

LÄS MER: USA erbjuder Ryssland släckningshjälp

Relaterade artiklar

Till toppen