Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 januari 2019

Bostadsbolag i Åre ska välja trä först

Åre kommuns bostadsbolag Årehus ska nu bygga i trä i första hand.

– Det känns jättebra, säger Anna-Caren Sätherberg (S), som skickade in förslaget.

 I Duved har Årehus byggt projektet ”Trägården”, ett bostadshus i trä.
I Duved har Årehus byggt projektet ”Trägården”, ett bostadshus i trä. FOTO: Illustration: AIX Arkitekter/Årehus AB

Det kommunala bostadsbolaget Årehus ska prioritera träbyggnationer i första hand. Det beslutade kommunfullmäktige i slutet av förra året efter en motion från Anna-Caren Sätherberg (S).

– Råvaran finns där jag bor och trä är vackert. Om man räknar på hållbarhet och miljöpåverkan så är livscykellängden för ett trähus helt annorlunda. Man märker också att när man bygger i trä så tar det fortfarande upp koldioxid, säger hon.

Antar ”trä först”-policy

Idén kommer från att man i British Columbia, Kanada, anammat en ”trä först”-policy vid nybyggnationer. Den antogs 2009, något som Anna-Caren Sätherberg ser som en fördel för svenska byggprocesser.

– Då går det att följa hur Kanada jobbar och vilka kunskaper de får och lära sig av det, säger hon.

Måste motivera annat material

På bostadsbolaget Årehus välkomnar man beslutet.

– Det är fantastiskt bra. Trä är ett spännande material och vi kan nyttja lokala producenter på ett helt annat sätt. Och det finns miljömässiga vinster jämfört med betong och stål, säger projektledare Per Linde.

Motivera beslut

I beslutet ingår att om Årehus ändå väljer ett annat material än trä så ska de motivera varför.

– Det kan finnas placeringar på vissa platser där trä inte är bra att använda. I Åre finns det många backar till exempel. Då kanske ett suterränghus där basen är i betong och ovandelen är i trä är att föredra, säger Per Linde. Men de trähus vi har varit med och byggt hittills har blivit väldigt gedigna, säger Per Linde.

”Blir naturligt”

Kan det finnas risk för missbruk av begreppet ”i första hand”? Att man hänvisar till exempelvis brandrisk?

– Det finns mer och mer forskning som visar hur det ser ut när det brinner i trä respektive betong, så det tror jag inte. Och ju mer vi bygger, ju mer kommer det här bli det naturliga inslaget i vår miljö och då kommer kunskaperna om det att öka, säger Anna-Caren Sätherberg.

LÄS MER: Kvarter helt i trä byggs i StockholmLÄS MER: Betongstaden Skövde blir trästadLÄS MER: Kineser på träbyggturné i Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen