Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 november 2018

Bombningen i Älvdalen kan ha ökat skogsbranden

Bombningen av Älvdalens skjutfält kan ha ökat brandens spridning, i stället för att begränsa den. Det uppger källor till Sveriges Radio P4 Dalarna. Men räddningsledaren är av en annan åsikt.

 Bombningen i Trängslet kan ha ökat brandens storlek i stället för att begränsa den.
Bombningen i Trängslet kan ha ökat brandens storlek i stället för att begränsa den. FOTO: IBL Bildbyrån

Enligt P4 Dalarna kan provbombningen på Älvdalens skjutfält i somras ha ökat brandens spridning i skogen i stället för att begränsa den, eftersom brandområdet då utrymdes under några timmar.

– Man avbryter inte en operation och går ifrån patienten och säger att man kommer tillbaka om ett par timmar och fortsätter. Samma sak var det här, säger Jan-Olov Olsson, räddningschef på Älvdalens kommun.

Branden spreds

Enligt kartor spred sig branden ytterligare 150 hektar den dagen och hoppade över en spridningslinje.

P4 Dalarna uppger även att flera av varandra oberoende källor som man talat med bekräftar att branden spred sig dagen då bombningen genomfördes.

”Ingen spridning under bombningen”

Men enligt räddningsledaren Johan Szymanski spred sig branden inte på grund av bomben.

– Vi hade helikoptrar i luften som vattenbombade under hela tiden som vi utrymde och de gick bara ner någon minut före bombfällningen. Det skedde ingen spridning under bombfällningen över huvudtaget, säger han.

”Inte konstigt”

Att man kan se på kartor att branden ökade i storlek, från 3 550 hektar till 3 700 hektar dagen efter, beror enligt honom inte på bombfällningen eller att området utrymdes.

– Under den perioden ökade branden inte. Att branden ökade i omfattning från dygn till dygn är inget konstigt och har inget med bombningen att göra, säger han.

”Skedde inga förändringar”

Han tillbakavisar de uppgifter som P4 Dalarna fått från sina källor som anser att branden spred sig under utrymningsövningen.

– Det är helt fel. Vi hade biträdande räddningsledaren och insatschefen i en helikopter före under och efter bombningen. Vi har varit uppe och tittat om det skett några förändringar före och efter bombningen och det har det inte, säger han.

Relaterade artiklar

Till toppen