Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 augusti 2019

Bok om skogsskötsel från 1700-talet åter aktuell

Det går fortfarande att lära av den första svenska boken om skogsskötsel som kom på 1700-talet. Professor Pelle Gemmel medverkar i ett nytryck av boken om ”Grunderliga underwisning om skogars skötsel”.

 Pelle Gemmel
Pelle Gemmel FOTO: Per Fornlig

I en ny bok där Pelle Gemmel, professor emeritus i skogsskötsel vid Institutionen för Sydsvensk skogsvetenskap i Alnarp, medverkar lyfts skogsskötsel sedan början av 1700-talet fram.

Mycket har gått förlorat

Det handlar om ett nytryck av boken ”Grunderliga underwisning om skogars skötsel” som var landets första bok om skogsskötsel.

– Under ett par hundra år har kunskapen byggts på, men mycket har också gått förlorat, säger Pelle Gemmel till SLU Alnarps nyhetsbrev.

Skogsbrist hotade

På 1700-talet var skogsskövlingen ett problem, med risk för skogsbrist.

– Det är förvånande att problemen var så stora redan då. Och värre blev det. Så sent som 1905 noterade debattören och jägmästaren Uno Wallmo att ”skogarna försvinner i en rasande fart och redan innan denna mansålders slut är landet barskrapat på skog”, säger han.

Politik bröt ond spiral

Sedan satsades det mycket på skogsforskning och en stark statlig styrning genom lagstiftning.

– Det glöms gärna bort av de som tror att marknaden löser allt på bästa sätt. Marknaden är bra på att kortsiktigt maximera nyttan, men inte långsiktigt för kommande generationer, säger han och menar att de erfarenheterna kan appliceras på miljöproblem.

– Det var en målmedveten och stark skogspolitik som bröt den nedåtgående spiralen som oroade 1700-talets skogsfolk, säger Pelle Gemmel.

Bortglömd läkekonst

Till kunskap som delvis gått förlorad räknar han de olika trädslagens skiljda egenskaper och olika användningsområden.

– Man tog reda på trädens egenskaper och nyttjade dem, både till produkter och till medicin. När vi diskuterar naturliga läkemedel hänvisas det ofta till gammal kinesisk läkekonst, men det finns en delvis bortglömd läkekonst i svensk natur, säger han.

Aspen alltid snabb

Men vissa saker ändras inte. Även 1700-talets skogsmän talade om asp (om än inte hybridasp) som ett snabbväxande alternativ.

Boken ges ut av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, redaktör Håkan Tunón.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen