Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 augusti 2017

Björnungar kan påverka årets jakt

Imorgon, måndag, påbörjas björnjakten i Värmland. Den som ska ut och jaga bör dock ta en extra titt på vad som gäller innan den ger sig ut, en hona med ungar har nämligen skådats i länets nordöstra delar.

 Bilden från en övervakningskamera i Ovansjö visar björnhonan och hennes tre ungar.
Bilden från en övervakningskamera i Ovansjö visar björnhonan och hennes tre ungar. FOTO: Länsstyrelsen Värmland

Under veckan har en björnhona med tre ungar skådats i nordöstra Värmland. Tipset som kom till Länsstyrelsen från en jägare i Ovansjö har nu bekräftats med bilder från en övervakningskamera i Ovansjö viltvårdsområde.

Ändrat jaktbeslut

Med anledning av upptäckten kan björnjaktsbeslutet som gäller två vuxna hanar komma att ändras.

– Det handlar främst om vilka jaktformer man använder. Beslutet har inte kommit än men det är troligt att man vidtar extra restriktioner mot till exempel att driva med hund eftersom det då finns risk att honan och ungarna störs, säger Per Larsson, naturbevakare, Länsstyrelsen Värmland.

Den värmländska björnstammen har tidigare setts som ickereproducerande och främst bestått av hanar. Men nu har stammen alltså fått tillökning. Länsstyrelsens naturbevakare, Per Larsson, tror inte att det är första gången som honan får ungar.

– Nu är brunstperioden slut och hon har klarat att hålla liv i alla tre ungarna. Det är en bedrift och därför tror jag inte att det är hennes första kull, säger han.

Stammen kan växa

På måndag är det inte bara jakten som börjar, det ska även samlas björnspillning för att inventera den värmländska björnstammen.

– Spillningsinventering görs var femte år. Sist vi räknade fanns det 17 björnar i länet och min gissning är att det inte är färre i dag, säger Per Larsson.

Än vet man inte vilket kön det är på björnungarna. Är de honor är chansen hög att den Värmländska björnstammen blir större. Det menar Per Larsson.

– Har vi tur så är det honor. De har en tendens att etablera sig nära mamman, säger han och tillägger:

– Vi har samlat DNA-prover från platsen där björnungarna skådats så snart har vi uppgifter om ungarnas kön och pappa.

Länsstyrelsen Värmland uppmanar jägare att hålla sig uppdaterade på vad som står i björnjaktsbeslutet innan de ger sig ut på årets björnjakt.

Jaktperiod: 21 augusti till 15 oktober

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen