Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 juli 2019

Björnjakten i Jämtland ska polisövervakas

I ett försök att komma åt problemet med otillåten åtel vid björnjakt ska länsstyrelsen i Jämtland tillsammans med polisen övervaka årets björnjakt.

 Olaglig åtel vid björnjakt är ett ökande problem.
Olaglig åtel vid björnjakt är ett ökande problem. FOTO: Istock

Förra året rapporterade flera länsstyrelser om en ökning av otillåten åtel under björnjakten. Till exempel visade undersökningarna av björnars maginnehåll som länsstyrelsen i Gävleborg gjorde att 30 procent av de undersökta björnarna hade olovliga åtelrester i magen, skrev Svensk Jakt efter förra årets björnjakt.

– Länsstyrelsen anser att detta är ett problem och kommer fortsatt analysera utfallet av årets jakt. Vi ser över möjligheterna att vidta åtgärder före och under 2019 års jakt, sa Sara Waern, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Gemensam sak

Nu ska polisen och länsstyrelsen i Jämtlands län göra en gemensam insats under årets björnjakt för att se till att jakten sker enligt beslutet från länsstyrelsen och i enlighet med lagen.

Främst fällda björnar

De ska tillsammans göra tillsyn i första hand vid besiktning av fällda björnar när björnjakten startar den 21 augusti. Det kan även bli aktuellt med utökade kontroller av skottplatser och annan undersökning och tillsyn kopplad till jakten.

”Viktigt hålla etiken högt”

Enligt SVT Jämtland är Jägarförbundet positiv till tillsynen.

– Det är bra. Det är viktigt att hålla sig inom lagens ramar, och att hålla etiken högt och visa respekt både för människor och för djur. Det gör de allra flesta jägarna, säger Gun Fahlander, ordförande Jägarförbundet Mitt Norrland.

Läs mer: Misstänkt förbjuden åtel för björnar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen