Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 september 2017

Björnattacken slutade i ett träd

En norsk fågeljägare kan tacka sin lyckliga stjärna för att han nyligen undkom en björnattack med bara en rispa i stöveln. Och sättet han gjorde det på är helt osannolikt.

 Ljudet Kent R Olsen hörde när björnen small i trädet, kan enligt länsstyrelsen vara då björnens nacke knäcktes.
Ljudet Kent R Olsen hörde när björnen small i trädet, kan enligt länsstyrelsen vara då björnens nacke knäcktes. FOTO: Peter Wallin/Länsstyrelsen

Kent R. Olsen var i Särna i norra Dalarna för att jaga fågel. Plötsligt hörde han en gren knäckas från ett håll där han kan se på sin gps att hunden inte är, skriver SVT Dalarna.

Sedan ser han hunden komma springande i en väldig fart, med ett djur några meter efter sig. Snart ser han att det är en björn.

– Huvudet är sänkt ner i backen och björnen håller samma fart som min fågelhund, säger Kent R. Olsen, som höjer hagelbössan över huvudet och skriker för at få björnen att vända om.

Hunden sprang rakt emot

Det fungerade inte och med björnen 30-40 meter bort försöker han skrämma den igen, men hunden springer rakt emot honom, och förbi, med björnen efter.

Kent R. Olsen hoppade in bakom en tall, och hoppades att björnen skulle jaga sig trött efter hunden. Men efter tio meter vände den mot honom.

– Då springer jag mot närmaste tall, sätter höger arm runt stammen och svingar mig runt stammen, säger han.

Kände björnen flåsa

Han känner hur björnen slår honom på högra stöveln och springer vidare mot en rotvälta, runt den och springer vidare till nästa tall några meter bort. Han slänger sig runt den och björnen slår på nytt efter honom.

Kent R. Olsen rusade vidare till nästa tall och han tror att björnen är i kapp när som helst nu. Han undrar hur han ska kunna komma åt att skjuta björnen om han hamnar under den.

– Jag hörde hur han flåsade och jag springer runt en tall till. När jag svingar mig runt den så smäller det i trädet, det låter som ett svagt gevärsskott. När jag tittar ner så ligger björnen ungefär en meter från mig, säger han.

Ville inte skjuta

Björnen ligger livlös på marken men enligt SVT Dalarna ser han utandningsluft och tror att den kan vara medvetslös. Eftersom den haft två ungar med sig vill han inte skuta den utan springer i stället mot sin bil. Han ringer länsstyrelsen, vars personal kommer till platsen och hittar björnen där den föll.

– Det här är en unik händelse. Att folk blir attackerade eller jagade sker i stort sett varje år här, men jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Peter Wallin, rovdjursbesiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna till Land Skogsbruk.

Enligt Peter Wallin är inte dödsorsaken fastställd ännu. Björnen är fraktad till Sveriges veterinärmedicinska anstalt där den ska undersökas.

Ungarna som björnen hade med sig var enligt Länsstyrelsen troligtvis fjolårsungar, och har stora chanser att överleva utan mamman, skriver SVT Dalarna.

Läs mer: Björn attackerade två jägare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen