Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 augusti 2019

Björn bet jägare i huvudet under jakt

En jägare i Rättvik blev biten i huvudet av en björn under premiärjakten.

Händelsen utreds som jaktbrott.

 Björnjakten startade i går.
Björnjakten startade i går. FOTO: Mostpoitos

Det blev en dramatisk start då björnjakten började i Dalarna i går. En jägare i Rättviks kommun bets i huvudet och i överkroppen innan björnen sköts av de andra i jaktlaget.

– Enligt de uppgifter jag fått så var mannen allvarligt skadad men det var inte livshotande. Han fördes med ambulans till sjukhus, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen.

Två fall av jaktbrott

Polisen fick information om händelsen tidigt i går morse. Lite senare samma dag anmälde ett annat jaktlag självmant att en fredad hona med unge skjutits. De två händelserna utreds nu som jaktbrott.

– Båda förundersökningarna handlar om misstankar om att man brutit mot väsentliga bestämmelser i licensjaktsbesluten, säger Åse Schoultz, miljöåklagare som har ärendena på sitt bord.

Flera personer misstänkta

Schoultz vill inte gå in på detaljer kring varför händelsen som föregick björnattacken misstänks vara ett jaktbrott, men säger att flera personer från de två olika jaktlagen kommer att bli skäligen misstänkta för brotten.

 Så är björnarna tilldelade länsvis.
Så är björnarna tilldelade länsvis.

Skottvinklar ska utredas

De tre skjutna björnarna har tagits i beslag och ska transporteras till statens veterinärmedicinska anstalt. Där ska de genomgå en slags obduktion för att reda ut hur de dött och vad som hänt.

– Man kommer att undersöka skottvinklar och så vidare, säger Schoultz.

Även i Dorotea i Västerbottens län misstänker polisen ett grovt jaktbrott sedan en björn skjutits, enligt polisen.

Björnjakten pågår till och med den 15 oktober.

Läs mer: Björnjakten i Jämtland ska polisövervakasMisstänkt förbjuden åtel för björnar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen