Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 december 2017

Björk ska odlas inomhus

Om ett par år kan skogsägarna i Götaland vara säkra på att få tag på björkplantor av god kvalitet. I somras planterades de 20 bästa björkarna från Skogforsk i Sveriges första växthusplantage för björk.

 Södras inomhusbjörkar.
Södras inomhusbjörkar. FOTO: Anders Andersson

Det är Södra som tillsammans med Svenska skogsplantor ska odla björkfrö inomhus i Södras plantskola i Falkenberg. På senare år har det varit brist på högförädlat björkfrö och efterfrågan på björkplantor har varit större än tillgången. Genom metoden att odla björk inomhus, kommer Södra nu att kunna möta skogsägarnas efterfrågan på ett bättre sätt.

– Björkfrö där bara modern är känd kan vi skaffa mängder av. Men däremot är det en brist på plantor där både moder och fader är kända, säger Johan Jonsson, chef för Södra Skogsplantor.

Gjorts i Finland

Erfarenhet från att odla björkfrö i växthus finns i Finland. Fördelen med inomhusodling är att träden bara korsar sig med varandra och därigenom upprätthålls den höga kvaliteten på fröna från de utvalda björkarna. Den tidiga blomningen som kommer av inomhusodling gör att externpollinering minskas.

– Vi räknar med att produktionen ökar med 20-25 procent när vi använder förädlat plantmaterial. Dessutom får vi rakare stammar och bättre kvistar. Vi har de bästa björkklonerna som finns i dag i växthuset. De kommer efter hand att bytas ut när det kommer ännu bättre kloner, säger Johan Jonsson.

Träd i krukor

Det var småträd som kom från Skogforsk i somras i krukor, de största upp till tre meter höga. De planterades i växthuset och har etablerat sig väl. Nu anpassas vattning och gödsling för att de ska börja producera frö. 2020 räknar Johan Jonsson med att de första ettåriga plantorna ska vara klara för leverans.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen