Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 mars 2018

Bister vinter orsakar virkesbrist

Den här vintern bjuder på kyla och mycket snö runt om i Sverige. Just nu är det värst i södra Sverige med trafikkaos och transportproblem. I norr brottas skogsentreprenörerna med hård kyla och ett rekordtjockt snötäcke.

 Gallringsskördaren med Per Häggström i hytten har det kämpigt att klara avverkningen med nästan en meters tjockt snölager. Förra gallringsposten var han tvungen att lämna för där var det cirka 1,20 meter djup snö.
Bild 1/4 Gallringsskördaren med Per Häggström i hytten har det kämpigt att klara avverkningen med nästan en meters tjockt snölager. Förra gallringsposten var han tvungen att lämna för där var det cirka 1,20 meter djup snö. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 Drygt en meter djup snö blir fort dubbelt så hög när entreprenörerna måste skotta fram lämpliga körvägar. Oskar Jakobsson, produktionsledare hos Norra i Örnsköldsvik, ser stora problem att klara virkesleveranserna den här vintern.
Bild 2/4 Drygt en meter djup snö blir fort dubbelt så hög när entreprenörerna måste skotta fram lämpliga körvägar. Oskar Jakobsson, produktionsledare hos Norra i Örnsköldsvik, ser stora problem att klara virkesleveranserna den här vintern. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 Skogsbilvägen in till gallringen som Land Skogsbruk besökte kantades av en meterhög snödriva hela vägen. Från Bjästa söder om Örnsköldsvik och längs hela mellersta Norrlandskusten är det svåra avverkningsförhållanden nu.
Bild 3/4 Skogsbilvägen in till gallringen som Land Skogsbruk besökte kantades av en meterhög snödriva hela vägen. Från Bjästa söder om Örnsköldsvik och längs hela mellersta Norrlandskusten är det svåra avverkningsförhållanden nu. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
Bild 4/4 FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Fram till januari var det skapliga avverkningsförhållanden i norra Sverige. I början på februari levererade ”snökanoner” från Bottenviken enorma mängder snö, särskilt i mellersta Norrland. I hela området har drivningsförhållandena varit svåra och på många håll kommer maskinerna inte fram på grund av snömängder kring en meter.

”Slirar mest”

– Det är enormt frustrerande, det slirar mest och går åt mycket mer diesel. Vi har tvingats byta områden på grund av för mycket snö, säger Per Häggström, som kör en gallringsskördare i en andragallring söder om Örnsköldsvik.

Snömängden gör att hans skördare glider uppe på underredet på snön, så att hjulen med band knappast når marken och mest slirar. Han tvingas köra zick-zack för att få fäste och ta sig fram.

Lägre produktion

Produktionen från de skogsmaskinsgrupper som kör blir lägre. Resultatet har blivit att skogsbolagen i ett större område har förlorat upp emot en tredjedel av den planerade virkesfångsten.

De senaste veckorna har stark kyla i norra Sverige ytterligare försvårat arbetet i skogen. Entreprenörer tvingas avbryta avverkningar när de riskerar att köra sönder maskinerna på grund av kylan.

– Skulle det komma mer snö så finns risken för ett totalstopp, åtminstone när det gäller gallringar. Slutavverkningarna fungerar fortfarande hyggligt, säger Oskar Jakobsson, produktionsledare hos Norra i virkesområdet Örnsköldsvik södra.

Han fortsätter:

– Redan i dag är läget pressat när det gäller att få fram massaved till bruken, vi får köra en del klentimmer till bruken också för att de ska kunna hålla i gång. Men det påverkar inte priset till markägarna som får klentimmerspriset.

Svårt att klara leveranserna

Redan nu finns en oro kring vad som kommer att hända under vårförfallet, då de stora snömängderna blir till vatten. Bristen på tjäle under det tjocka snötäcket är inget problem på de flesta ställen nu, men kan orsaka stora problem och virkesbrist för industrin.

Risken är extra stor eftersom skogsbruket i mellersta Norrland har svårt att klara leveranserna under vinterperioden, då man normalt brukar kunna lägga upp större väglager inför våren.

PREMIUMLÄSNING: Så fäller du säkert i vinterskog

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen