Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 oktober 2018

Bioraffinaderi investerar miljoner för ökad kapacitet

Bioraffinaderiet Sunpine ska investera 17 miljoner kronor i sin fabrik i Piteå. Med den satsningen vill man öka kapaciteten med 10 procent.

 Sunpine investerar för ökad kapacitet.¬
Sunpine investerar för ökad kapacitet.¬ FOTO: Andreas Lundberg Sunpine

Sunpine framställer förnyelsebara drivmedel – råtalldiesel – utifrån en råvara som är en restprodukt från pappers- och massatillverkning.

Ökar kapacitet

Bygget av en andra fabrik pågår, en investering på 250 miljoner som ökar produktionen av talldiesel med cirka 50 procent, och det beräknas vara klart 2020. Men även den befintliga fabriken byggs nu alltså ut.

– Vi har identifierat flaskhalsar som åtgärdas, vilket ger en kapacitetshöjning med cirka tio procent, eller cirka 10 000 kubikmeter talldiesel till per år, säger Magnus Edin, vd för Sunpine, i ett pressmeddelande.

”Väl rustade”

Justeringen i den befintliga fabriken ska monteras på plats under ett planerat underhållsstopp i höst.

– Vi installerar tre värmeväxlare och två pumpar och modifierar en del av processutrustningen. Det är en investering på 17 miljoner som vi gör och med den här optimeringen, tillsammans med investeringen i en andra fabrik, står vi väl rustade för att möta det ökande behovet av hållbara drivmedel, konstaterar Magnus Edin.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen