Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 juni 2019

Billerud Korsnäs säljer Bergvik Skog till AMF

Billerud Korsnäs säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar till ett pris som motsvarar ett bolagsvärde på 12,2 miljarder kronor, räknat till skuldfri basis.

Det innebär 38 500 kronor per hektar skogsmark.

 Billerud Korsnäs säljer Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar.
Billerud Korsnäs säljer Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar. FOTO: Pressbild

I samband med köpet har Bergvik Skog Öst och Billerud Korsnäs kommit överens om 15-årigt avtal som avser försäljning av virke. Det innebär att Billerud Korsnäs blir ensam köpare av virkesvolymerna, vilket motsvarar ungefär en tiondel av Billerud Korsnäs totala virkesförsörjning.

Rätt att köpa tillbaka

När avtalet går ut har Billerud Korsnäs rätt att köpa tillbaka Bergvik Skog Öst om de inte erbjuds en förlängning av virkesavtalet till samma villkor som det har i dag, skriver Billerud Korsnäs i ett pressmeddelande.

Transaktionen förväntas slutföras under det tredje kvartalet i år.

Frigör kapital

– Med försäljningen av Bergvik Skog Öst och det överenskomna virkesavtalet från denna skogsmark skapas goda förutsättningar för en konkurrenskraftig och stabil virkesförsörjning på såväl kort som lång sikt. Vi behåller en minoritetspost och kommer ha ett långsiktigt samarbete med AMF. Samtidigt frigörs med försäljningen ett betydande kapital som möjliggör investeringar och förvärv. Billerud Korsnäs är väl positionerat för att fånga den ökade efterfrågan på hållbara förpackningslösningar, säger Petra Einarsson, VD och koncernchef för Billerud Korsnäs.

 Petra Einarsson, VD för Billerud Korsnäs.
Petra Einarsson, VD för Billerud Korsnäs. FOTO: Billerud Korsnäs

Långsiktigt virkesavtal

Billerud Korsnäs köpte skogen för bara några veckor sedan. Planen har hela tiden varit att hitta trygga investerare.

– Återköpet av Bergvik Skog Öst är ett led i vår strategi att säkerställa en konkurrenskraftig och stabil vedförsörjning. Framåt är vår avsikt att hitta lämpliga investerare till detta skogsbestånd och därmed säkerställa långsiktiga virkesavtal, snarare än att binda vårt kapital i skogstillgångar, sa Petra Einarsson då.

Fakta: Bergvik Skog Öst

Bergvik Skog Öst kommer vid försäljningstillfället att äga cirka 317 000 hektar skogsmark (295 000 hektar klassade som produktiv skogsmark).

De östra delarna av beståndet ligger nära BillerudKorsnäs bruk i Gävle och de västra delarna ligger nära sågverk samt järnvägsterminaler i Dalarna och Hälsingland. BillerudKorsnäs kommer tillsvidare att behålla cirka 36 000 hektar mark från det ursprungliga Bergvik Skog Öst.

LÄS MER: Billerud Korsnäs slutför miljardaffär

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen