Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 oktober 2017

Besvikelse hos LRF Skogsägarna över valda referensnivåer

EUs ministerråd valde EU-kommissionens linje när man i fredags förhandlade om LULUCF och slog fast att årtalen för referensnivån för skogsbruket ska vara 2000-2009. Länder som avverkar mer ska kunna kompenseras. LRF Skogsägarna är besvikna.

 Lennart Acksell, internationell samordnare på LRF Skogsägarna.
Lennart Acksell, internationell samordnare på LRF Skogsägarna. FOTO: Marie Henningsson

– Vi hade hoppats på att man skulle gå på EU-parlamentets linje med åren 2000-2012 som referensnivå, säger Lennart Ackzell, internationell samordnare på LRF Skogsägarna.

Lennart Ackzell är på väg ner till Bryssel nu för att fortsätta LRFs lobbyarbete. På torsdag inleds trialogförhandlingarna, det sista steget i förhandlingarna om EUs klimatmål 2030, mellan kommissionen, parlamentet och ministerrådet.

Referensnivån blir 2000-2009

Parlamentet beslöt vid en omröstning i september att driva linjen att det ska vara åren 2000-2012 som referensnivå, en period som passar Sverige bättre. De här förhandlingarna kommer att pågå under en längre tid och det är sista steget.

Den kompensationsmekanism som minsterrådet beslutade om i fredags ska ge länder som måste avverka mer än vad referensnivån anger möjlighet att kunna göra det.

– Men det här systemet kommer att bli extremt krångligt och komplicerat. Med det här systemet ses också de länder som avverkar mer som miljöbovar i stället för att man gör en insats för klimatet när man ersätter fossilt med förnybart, säger Emma Berglund, generalsekreterare för CEPF, de europeiska familjeskogsägarna.

LÄS MER: Hammar om LULUCF: Inte klart änSverige på åhörarplats när EU pratar avverkningstak

Relaterade artiklar

Till toppen