Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 januari 2018

Becquerelhalt varierar mycket lokalt

Vildsvin som vandrat in till trakterna där nedfallet från Tjernobylolyckan var som störst visar på extrema halter becquerel.

 Vildsvin i Uppland och Gävleborg har höga halter becquerel.
Vildsvin i Uppland och Gävleborg har höga halter becquerel. FOTO: Mostphotos

Vildsvin i Uppland och Gävleborg har visat sig ha höga halter av becquerel. I oktober skrev Land Lantbruk om fällda vildsvin som visat sig ha upp till 16 000 becquerel per kilo i området där nedfallet efter Tjernobylolyckan var som störst 1986. Livsmedelsverkets gränsvärde ligger på 1 500 Bq/kg för att köttet ska få säljas.

Rekordhög halt

Nu har det rekordet passerats med råge. Nyligen sköts ett vildsvin i Djupa väster om Tierp i Uppland som visade sig innehålla rekordhöga halter av strålning, enligt TT.

– 39 706 becquerel per kilo innehöll vildsvinet. Jag trodde jag skulle dö, det måste ju vara nästan självlysande, berättar jägaren Roland Palm för tidningen Jaktjournalen.

”Anmärkningsvärt”

Det är den högsta halten becquerel i vildsvin som uppmätts i Sverige, det fanns inte vildsvin i dessa trakter 1986.

– Man kan förvänta sig att halter i vildsvin kan vara på samma nivåer som det var i rådjur första åren efter Tjernobylolyckan. På det sättet är det förväntat, sen är det anmärkningsvärt eftersom det är första gången vi mäter det i vildsvin, säger Paul Andersson vid Strålsäkerhetsmyndigheten till TT.

– Vildsvin som äter mer marklevande svampar som just de är duktiga på att gräva fram kan vara en förklaring till att de mäts i så höga halter, säger Paul Andersson.

Varierar lokalt

I oktober förra året hade cirka 30 prover tagits från vildsvin, och endast 5-6 var under gränsvärdet. Dock varierar värdena väldigt mycket även lokalt, styrt av vad de olika vildsvinen ätit. Två andra vildsvin från samma område har haft becquerelhalter på 170 respektive 4 000 becquerel.

Läs mer: Skjutna vildsvin med höga halter becquerel

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen