Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 november 2019

Bättre täckning sparar tid

GLOMMERSTRÄSK

Med ett roamingsimkort har Carl-Henry Lundström i Glommersträsk fått betydligt bättre täckning. Det gör jobbet i skogen effektivare och ökar säkerheten.

 – Det vore ju en stor fördel om även andra operatörer kunde erbjuda ett roamingkort, säger Carl-Henry Lundström, Glommersträsk, Lundströms skogstjänst, Skogsingenjör.
– Det vore ju en stor fördel om även andra operatörer kunde erbjuda ett roamingkort, säger Carl-Henry Lundström, Glommersträsk, Lundströms skogstjänst, Skogsingenjör. FOTO: Erland Segerstedt

Glommersträsk ligger i Norrlands inland, på gränsen mellan Västerbotten och Norrbotten. Med hemmet som utgångspunkt arbetar Carl-Henry Lundström som konsult i sitt eget företag Lundströms Skogsbyrå.

– Jag gör skogsbruksplaner åt privata skogsägare och inventerar åt Sveaskog och Holmen. Sedan arbetar jag också med infrastruktur vid exempelvis vindkraftsbyggen, säger han.

I sitt arbete har han behov av mobiltelefontäckning men i skogarna på landsbygden kan det vara problem med täckning.

– Då man arbetar i skogen är täckningen väldigt varierande, åtminstone här uppe.

 Carl-Henry Lundström använder mycket kartmaterial i realtid.
Carl-Henry Lundström använder mycket kartmaterial i realtid. FOTO: Erland Segerstedt

Har testat kortet under ett år

Carl-Henry är en av projektet Fulltäcknings testpiloter. Under ett år har han testat ett simkort som ger nationell roaming.

– Med roamingkortet har jag klart bättre täckning än tidigare när jag använde ett simkort kopplat till enbart en operatör, säger han.

Att roamingkortet automatiskt byter operatör är inget som han märker av i vardagen.

– Det enda jag ser är att det byts namn uppe i hörnet.

Kortet sitter i den Ipad han använder. Där kan han i realtid se kartor med exempelvis vägar och fastighetsgränser.

– Jag sparar väldigt mycket tid och arbetet blir både enklare och effektivare. Jag slipper exempelvis att sitta och ta fram kartmaterial, skriva ut kartor och ta med dem ut i skogen.

Slipper en massa papper

Tidigare var han tvungen att ha med sig papper och pärmar. Då använde han även en handdator för dokumentation som sedan tömdes på information när han kom hem. När han nu har bättre täckning kan han arbeta mycket mer online.

– När jag gör jobb åt Sveaskog arbetar jag direkt i deras system och när jag gör skogsbruksplaner arbetar jag mot mitt eget system.

Att han nu har bättre täckning gör också hans arbete säkrare om en olycka skulle vara framme.

– Tidigare gav mobiltelefonen lite av en falsk säkerhet eftersom man inte alltid hade täckning.

 Carl-Henry Lundström driver Lundströms skogstjänst.
Carl-Henry Lundström driver Lundströms skogstjänst. FOTO: Erland Segerstedt

Stor nytta av roamingkort

Han tror att många på landsbygden skulle ha stor nytta av ett roamingkort.

– Säkert också många skogsentreprenörer och folk inom skogsbolagen och skogsägarföreningarna som är mycket ute i skogen,

Tiden som testpilot för projektet är nu över, men Carl-Henry fortsätter att använda roamingkortet som vanlig kund hos Netmore, operatören som erbjuder roamingkortet.

– Det vore ju en stor fördel om även andra operatörer kunde erbjuda ett roamingkort. Speciellt för oss som bor på landsbygden där det ofta är dålig täckning och när den fasta telefonin monteras ner. Tekniken finns ju, säger Carl-Henry Lundström.

LÄS MER: Nya lösningar ska skapa full täckningLÄS MER: ”Att klippa kopparledningen sticker ut bland alla korkade beslut”

Relaterade artiklar

Till toppen