Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 maj 2019

Bättre koll på skogen med smart mätning

Den smarta telefonen har blivit ett viktigt redskap för den som vill ha koll på sin skog. Volymberäkningen går blixtsnabbt när relaskop, klave och tabell byts mot app.

 Oscar Nyman i Halland visar hur han mäter skogen med appen Katam Forest, en av de innovationer som nominerats till Skogselmia innovation award 2019.
Oscar Nyman i Halland visar hur han mäter skogen med appen Katam Forest, en av de innovationer som nominerats till Skogselmia innovation award 2019. FOTO: Marie Henningsson

Oscar Nyman är en av dem som anammar ny teknik för att underlätta planering och arbete i skogen. Land Skogsbruk träffar honom i den skog i Halland som ägs av hans sambo Anna Skogar och hennes mamma.

– Jag kommer från IT-sidan, för mig är det konstigt att man i skogen oftast arbetar som man alltid gjort, säger Oscar Nyman.

Digital skogsbruksplan

Det började med att den åtta år gamla skogsbruksplan som finns över fastigheten lades in i en digital levande skogsbruksplan, Eskog.

– Sedan matade vi in vilka åtgärder vi gjort och när vi gjort dem. Vi matade även in en del åtgärder som Annas pappa gjort, berättar Oscar Nyman.

Ville testa

För ett halvår sedan fick han höra talas om appen Katam Forest, som för övrigt är nominerad till Skogselmias Innovation award 2019. Den appen ville han testa och hörde av sig till företaget Katam.

– Träden är en lagervara, man måste veta vad man har på lager och hur det lagret ser ut, säger Oscar Nyman.

Vill uppdatera direkt

Katam har bytt de gamla verktygen relaskop, klave och tabell mot en app.

– Oftast är det telefonen, eller surfplattan, som jag använder mig av ute i skogen. I den gör jag markeringar som jag sedan justerar i datorn. Jag brukar ha dator i bilen, jag gillar att uppdatera direkt.

 Oscar Nyman hänger upp en skylt på ett träd.
Oscar Nyman hänger upp en skylt på ett träd. FOTO: Marie Henningsson

Bra visningsskog

Nu ska tekniken visas. Det första Oscar Nyman gör är att hänga upp en vit skylt med svarta kuber och rektanglar i en gran i den 45-åriga gallringsskogen. Just den här skogen är ett bra visningsexempel. Det är en skog där han gärna vill veta hur mycket skog det finns och sedan följa upp för att se utvecklingen.

Filmar i 30 sekunder

Sedan öppnar han appen i sin surfplatta och börjar filma.

– Jag går och filmar i 30 sekunder. På den tiden får jag in tillräckligt med mätdata från provytan. Det går så mycket snabbare än om jag hade gått runt med relaskop och klave.

Provytan ritas ut

För uppmätta provytor redovisas grundyta, medeldiameter, träd/ha och volym/ha. GPS-koordinaterna sparas och man kan se såväl provytans gränser som alla upptäckta träd utritade på appens karta. Genom att slå ihop provytor inom ett bestånd kan data för hela eller delar av beståndet redovisas.

 Skärmdump Katam
Skärmdump Katam FOTO: Marie Henningsson

”Stämmer bra”

Med en knapptryckning skickas mätresultatet via mobilnätet till Eskog skogsbruksplan och uppdaterar den. En ikon visar i beståndskartan var mätningen utfördes. Även ett mätvärde för diameterspridning läggs in i planen.

– Jag har jämfört de här mätningarna med uppgifter från traditionella mätningar och jag upplever att de överensstämmer mycket bra. Under den tid som jag har testat fungerar det dessutom bättre och bättre efter varje uppdatering som görs.

Koll på skogen

Oscar Nyman ser potentialen i appen. Framförallt ser han att virkesinköpare och skogsföretag kommer att ha stor nytta av den. Men även den vanliga skogsägaren som vill ha koll på sin skog.

– Man överför verkligheten till den digitala skogsbruksplanen. Jag tycker att det är jättebra.

LÄS MER: Mät skogen med mobilen

Fakta: Nomineringar till Skogselmia innovation award 2019

EasyCut

Skördarsvärd med ny utformning som sparar bränsle och kapar snabbare, vilket i sin tur sparar pengar och tid för entreprenörer. Företag: Fomatec OY

Combino

Hybridband för skogsmaskiner som föraren själv bygger ihop. Företag Fomatec OY

Sensomatic

Ny slipmaskin för skördarkedjor av patenterad konstruktion. Företag: Markusson AB

Forest Falcon

Head Up-display för eftermontering i skogsmaskiner. Företag: Optea AB

Motorsåg MS500i

MS500i är världens första motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning. Stihl Norden

Arboreal trädhöjdsmätning

App till mobiltelefon som beräknar trädets höjd utifrån avstånd till trädet och vinkel till toppen. Företag: Arboreal

Tracyman

Patenterad teknik för att identifiera varje stock med avläsning av snittytan med mobiltelefon eller kamera. Företag: Tracy of Sweden

Katam Forest

En app till mobiltelefon som ersätter relaskop, klave och tabellverk Företag: Katam AB

Tallskydd

Johan Larsson har tagit fram ett mekaniskt skydd av metall som monteras på plantan i augusti-september. Företag: Viskadalens Produktion AB.

Woodflow ux

En produkt som integrerar flera komponenter till ett komplett beslutsstöd för flödes- och allokeringsproblem. Företag: Creative Optimization Sweden AB

Doserare

ArGrow är en patenterad doserare för planteringsrör, utvecklad för företagets gödning. Företag: Arevo AB

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen