Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 december 2018

Bättre förarstöd krävs för att maxa skogsmaskiner

Det krävs bättre förarstöd för att fortsätta höja prestationsnivån i skogsbruket. Det visar Skogforsks studie av fem stora slutavverkningsskördare.

 Skogforsk har studerat fem stora slutavverkningsskördare, bland annat Komatsu 951.
Skogforsk har studerat fem stora slutavverkningsskördare, bland annat Komatsu 951. FOTO: Komatsu Forest

Under sommaren 2018 genomförde Skogforsk en studie av fem stora slutavverkningsskördare hos SCA utanför Kälarne. Där visade det sig att samtliga ekipage, med mycket vana förare, uppnådde nästan dubbelt så hög prestation som medelföraren förväntas prestera.

– Det betyder att maskinernas prestationspotential rent tekniskt är betydligt högre än vad en normal förare klarar, annat än under kort tid, säger Rolf Björheden som ansvarat för studien i till skogsforsk.se.

Prestandan tillräcklig

Forskarna drar därför slutsats att maskinernas tekniska prestanda är fullt tillräcklig, men för att öka prestationen ytterligare måste tillverkarna utveckla förarstöd som gör att fler kan utnyttja potentialen hos de här avancerade maskinerna.

– Studien visar tydligt att prestationen skulle kunna höjas för de flesta skördarförare, om vi med hjälp av system för förarstöd lyckas göra arbetet enklare. En skördarförare behöver utföra upp till 3 500 reglagerörelser i timmen under sitt arbete. Det är en hård arbetsbelastning, som kan minskas med hjälp av exempelvis delautomation, säger Rolf Björheden.

Utvecklingsarbete pågår

Det är framförallt kranarbetet som är krävande. Annan viktig utveckling är enligt Rolf Björheden att bygga in olika typer av stöd som underlättar maskinunderhåll, inställningar, planering, taktiska metodval och samarbetet mellan skördare och skotare. Det pågår just nu mycket utvecklingsarbete kring dessa frågor. Skogforsk har kommit långt i projekt som berör delautomation av kranarbete, planeringsverktyg för smarta stickvägsnät, gallringsuppföljning och kontinuerlig uppföljning av aptering och mätning.

– Vi har precis fått finansiering för flera stora projekt där vi ska utveckla nya förarstöd, säger Rolf Björheden.

Fakta: Maskinerna som testades

John Deere 1470G

Rottne H21

Komatsu 951

Logset 12H

Ponsse Bear.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen