Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 oktober 2017

"Batterisågen gör röjningen roligare"

Det enda som hörs är rasslet från kedjan och kapljudet. Sedan blir det tvärt tyst till nästa kap. Så fungerar det när Erik Sparrman röjer med sin batteriröjsåg.

– Jag gillar den, det är roligare att röja med den, säger han.

 Erik Sparrman är proffsröjare och skogsägaren och gillar sin batteridrivna kedjeröjsåg som han jobbat med under ett år. "Den är smidig och rolig att jobba med och kraften räcker bra", säger han.
Erik Sparrman är proffsröjare och skogsägaren och gillar sin batteridrivna kedjeröjsåg som han jobbat med under ett år. "Den är smidig och rolig att jobba med och kraften räcker bra", säger han. FOTO: Rolf Segerstedt

För ett år sedan köpte han Husqvarnas batteriröjsåg, så det har blivit många timmars röjning, både professionellt och på den egna fastigheten.

– Med kedja på röjsågen blir användningsområdet större. Lite mer tveksam var jag till batteridriften, men det fungerar jättebra och har absolut kommit för att stanna, säger Erik Sparrman.

 Batteriröjsågen består av ett batteri som sitter på ryggen i selen och kedjeröjsågen i handen som kan fästas i en elastisk lina i selen.
Batteriröjsågen består av ett batteri som sitter på ryggen i selen och kedjeröjsågen i handen som kan fästas i en elastisk lina i selen. FOTO: Rolf Segerstedt

Han har ”alltid” jobbat med skog, ofta praktiskt, men även många år som lärare på naturbruksgymnasium. Numera driver han ett skogsentreprenörsföretag med många olika uppdragsgivare runt Skellefteå. Han hugger, röjer och gallrar småskaligt.

– Investeringen i batteriröjsågen var bra för med den klarar jag att röja många olika bestånd, bland annat eftersatta röjningar som nästan blir tidiga gallringar. Kedjesågen klarar ganska grova stammar, ibland gör jag riktskär med den.

 Kedjeröjsågen är smidig i trånga lägen, det är lätt att fälla stammar intill varandra utan att skada den stam man vill ha kvar.
Kedjeröjsågen är smidig i trånga lägen, det är lätt att fälla stammar intill varandra utan att skada den stam man vill ha kvar. FOTO: Rolf Segerstedt

Erik Sparrman trycker på on-knappen och fortsätter röja. Han visar hur han smidigt kan välja stammar som står intill varandra, alla utom den han vill ha kvar faller.

– Med klinga blir det lätt att man fäller alla eller åtminstone skadar alla. Och så kan jag göra så här, säger han, och vrider på svärdet och stamkvistar en grövre stam intill.

 Sågen kan lätt användas om man vill kvista en stam, säger Erik Sparrman.
Sågen kan lätt användas om man vill kvista en stam, säger Erik Sparrman. FOTO: Rolf Segerstedt

Han säger att batteriröjsågen fungerar bäst i sena och eftersatta röjningar, så kallade konfliktbestånd. Igenvuxna diken och rågångar är andra ställen där han använder den. Trots att den smidiga batterisågen räcker långt skrotar han inte den vanliga klingsågen.

– I tidiga plantröjningar med många klena stammar så biter en klinga bättre än en sågkedja som river mer. Men från drygt två centimeter grova stammar och uppåt fungerar båda röjsågarna. Jag ser fördelar med båda men batterisågen är roligare att köra, säger Erik Sparrman.

 Batteriröjsågen kräver ingen påfyllning av bränsle, däremot kräver kedjan smörjolja som måste fyllas på med jämna mellanrum. "Kedjan klarar sig bra, röjstubbar behöver ju inte vara så låga", säger Erik Sparrman.
Batteriröjsågen kräver ingen påfyllning av bränsle, däremot kräver kedjan smörjolja som måste fyllas på med jämna mellanrum. "Kedjan klarar sig bra, röjstubbar behöver ju inte vara så låga", säger Erik Sparrman. FOTO: Rolf Segerstedt

Han har valt att köpa det största batteriet som han bär på ryggen. Via en kabel kopplas det ihop med röjsågen som han bär framför sig. Sågen är upphängd i selen i en elastisk lina som enkelt kan justeras på höjden beroende på vilken typ av röjning som ska göras.

– Det fungerar väldigt smidigt, batteriet på ryggen väger cirka åtta kilo men avlastas av selen. Jag har röjt hela arbetsdagar med det batteriet så elen räcker bra.

Han har även ett mindre batteripack som sätts in direkt i röjsågen, då blir vikten knappt fem kilo och kraften räcker i ett par timmar.

 Den elastiska linan, som avlastar röjsågens vikt, kan enkelt justeras i höjdled för olika typ av röjning genom olika knutar som träs fast i selen.
Den elastiska linan, som avlastar röjsågens vikt, kan enkelt justeras i höjdled för olika typ av röjning genom olika knutar som träs fast i selen. FOTO: Rolf Segerstedt

Erik Sparrman gillar att den är tyst och lätt att jobba med.

– Inga avgaser och fullt varvtal så snart man gasar är bra. Man slipper fylla på bensin men kedjan måste smörjas så man får fylla på kedjeolja lite då och då. Använder man miljövänlig kedjeolja så kör man helt fossilfritt.

Han har inte hittat några nackdelar utom att den inte passar i klena plantröjningar och möjligen priset.

 Kontakt! Röjsågen får kraften via en koppling till batteriet på ryggen.
Kontakt! Röjsågen får kraften via en koppling till batteriet på ryggen. FOTO: Rolf Segerstedt

– Ska man ha ryggbatteriet så blir det en dryg investering, över 20 000 kronor, men då slipper man klingsågens bränslekostnad som för en proffsröjare snabbt kan äta upp vinten med en billigare såg. Med mindre batterier, som kan räcka långt för en ”hemmaröjare”, blir totalpriset betydligt lägre, säger Erik Sparrman.

 Vill man inte bära och kosta på sig det stora ryggbatteriet kan man köpa ett mindre batteri som räcker till ett par timmars röjning. Det placeras direkt i röjsågen och passar även till motorsågar, trimmers och andra elverktyg.
Vill man inte bära och kosta på sig det stora ryggbatteriet kan man köpa ett mindre batteri som räcker till ett par timmars röjning. Det placeras direkt i röjsågen och passar även till motorsågar, trimmers och andra elverktyg. FOTO: Rolf Segerstedt

FAKTA: Eriks batteriröjsågsutrustning

Kedjeröjsåg Husqvarna 536LiPX, pris med moms 4 600 kr, inkl svärd och kedja.

Ryggburet batteri Bli940X, 36 V, 26,1 Ah, pris med moms 15 495 kr.

Batteriladdare QC330, pris 1 045 kr.

Batteri Bli200, 36V, 5,2 Ah, pris 2400 kr.

Kommentar: I dagsläget tycks Husqvarna vara ensam om en batteridriven kedjeröjsåg för skogsröjning, men Stihl och andra konkurrenter har också batteridrivna grästrimmers och buskröjare som även kan användas med metallskärverktyg.

 Vill man fälla ett större träd i en tät skog kan man med kedjeröjsågen göra ett riktskär och fälla på vanligt sätt.
Vill man fälla ett större träd i en tät skog kan man med kedjeröjsågen göra ett riktskär och fälla på vanligt sätt. FOTO: Rolf Segerstedt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen