Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 maj

Batterisågarna ett kap vid lättare arbeten

Ånimskog

Utvecklingen av batteri har gått otroligt fort de senaste åren. Snart kan man använda batteridrivna motorsågar till alla viktiga uppgifter på skogsgården, men ännu räcker de inte för riktigt grova jobb. 

 Erik Sparrman med batteridriven motorsåg.
Erik Sparrman med batteridriven motorsåg. FOTO: Patrick Degerman

Lars Rune Larsson är sjävverksam skogsägare utanför Ånimskog i Dalsland. Han sköter 90 hektar skog på Kingebol gård och har nyligen investerat i några batteridrivna skogsverktyg. En motorsåg och en stångsåg, eller röjsåg, med kedja.

– Jag är väldigt nöjd. Jag är pensionär nu och då passar det extra bra. Det är tyst och det är inga avgaser. Det är helt suveränt, tycker jag.  

Gallrat granskog

Under hösten har han gallrat i 54-årig granskog och under hela vintern har han stått med sin nya batteridrivna motorsåg och kapat stockarna till ved. De flesta stockarna har varit runt 15-20 centimeter i diameter.

 Lars-Rune Larsson från Ånimskog i Dalsland är mycket förtjust i sina batteridrivna kedjesågar. Hela vintern har han använt den batteridrivna motorsågen till att kapa ved. Det har fungerat utmärkt.
Lars-Rune Larsson från Ånimskog i Dalsland är mycket förtjust i sina batteridrivna kedjesågar. Hela vintern har han använt den batteridrivna motorsågen till att kapa ved. Det har fungerat utmärkt. FOTO: Vanja Augustsson

– Det går att såga grövre stammar också, men det tar tid. Det går att ta ett träd som är lika grovt som svärdet är långt och det är cirka 30 centimeter. Men matar man på för hårt slår motorskyddet ifrån maskinen. Då tvärstannar den, men går igång igen om man släpper gashandtaget. 

Lars Rune Larsson har köpt Husqvarnas största batteridrivna motorsåg 536Li XP med det största batteriet Bli300. 

– Det håller 2,5 – 3 timmar. Jag köpte till ett extra batteri. De är så lätta att man kan ha med sig dem i ryggsäcken och då kan jag jobba i närmare sex timmar. Det räcker bra för mig. 

 Motorsågsutbildaren Erik Sparrman gillar batteridrivna motorsågar. De passar för många jobb på skogsgården. Framför allt till vedkapning, snickerijobb och jobb från skylift. 
Motorsågsutbildaren Erik Sparrman gillar batteridrivna motorsågar. De passar för många jobb på skogsgården. Framför allt till vedkapning, snickerijobb och jobb från skylift.  FOTO: Patrick Degerman

Fakta: Batteridrivna motorsågar

Det finns batteridrivna motorsågar, och andra batteridrivna skogsverktyg, från bland annat Husqvarna, Stihl, Ryobi, Bosch, Dewalt, Hitachi, Makita, Black and Decker och Stiga.

De största motorsågsmodellerna kostar mellan 2 000 och 5 000 kronor och batterierna ligger på mellan 2 000 och 3 000 kronor.

Husqvarnas största ryggburna batteri kostar cirka 13 400 kronor har en kapacitet på dryga 31 amperetimmar. Då kan man kapa ved en bra bit över tre timmar innan det är dags att ladda. 

En batteriladdning motsvarar endast en bråkdel av kostnaden för att fylla en bränsletank, vilket innebär att sladdlösa verktyg är billiga i drift. 

Klumpigt batteri

Det finns även ett stort batteri att ha på ryggen, men det tyckte Lars Rune Larsson var för stort, klumpigt och dyrt. 

Motorsågsutbildaren Erik Sparrman driver ett skogsföretag utanför Skellefteå. Han har testat många batteridrivna redskap och även flera batteridrivna motorsågar av olika fabrikat. 

 "Kastskyddet ska vara aktiverat när man ställer ifrån sig sågen. Då måste man både inaktivera kastskyddet och trycka på startknappen, vilket gör det knepigare att starta sågen av misstag", säger Erik Sparrman.
"Kastskyddet ska vara aktiverat när man ställer ifrån sig sågen. Då måste man både inaktivera kastskyddet och trycka på startknappen, vilket gör det knepigare att starta sågen av misstag", säger Erik Sparrman. FOTO: Patrick Degerman

– Jag anser fortfarande att batteridrivna motorsågar framför allt är till för byggnadssnickare som ska göra jobb inomhus, äldre vedkapare och folk som jobbar från en skylift. Då fungerar de otroligt bra. 

Bra kvalitet

 Erik Sparrman med batteridriven motorsåg
Erik Sparrman med batteridriven motorsåg FOTO: Patrick Degerman

Generellt tycker han att kvaliteten är bra på de kända märkena. 

– Kapacitetsmässigt är de kända märkena likvärdiga. Om man ska köpa en batteriprodukt är det viktig att bestämma sig för vilket märke man vill ha. Det är samma batteri till många olika maskiner inom samma märke. Det bör man tänka på. 

 ”Gasspärren på den batteridrivna motorsågen ska vara placerad ovanpå bakre bågen", säger Erik Sparrman.
”Gasspärren på den batteridrivna motorsågen ska vara placerad ovanpå bakre bågen", säger Erik Sparrman. FOTO: Patrick Degerman

Han har tidigare jämfört olika batteridrivna motorsågar genom att kapa trissor ur en stock. Trots att det var över 10 grader kallt kunde de kapa omkring 115 trissor på en laddning. Det kan vara ganska lagom mängd kapningar för en omgång ved. 

 Motorsågsutbildaren Erik Sparrman gillar batteridrivna motorsågar. De passar för många jobb på skogsgården. Framför allt till vedkapning, snickerijobb och jobb från skylift. 
Motorsågsutbildaren Erik Sparrman gillar batteridrivna motorsågar. De passar för många jobb på skogsgården. Framför allt till vedkapning, snickerijobb och jobb från skylift.  FOTO: Patrick Degerman

– Jag håller också på med skogsarbete och kör även skotare. Då har jag den vanliga motorsågen med mig, men jag funderar på att byta ut den mot en batteridriven istället. Då slipper man ha med sig bränsledunken och det är oftast mindre jobb som behöver göras.

Dålig kapacitet för stora träd

Men Erik Sparrman tycker inte att batteridrivna motorsågar passar till att fälla större träd.

– Jag tycker att kapaciteten blir lite för dålig. Det funkar om man tar tid på sig, men jag föredrar en vanlig motorsåg med förbränningsmotor. Det blir mycket snabbare och effektivare. 

 Erik Sparrman med batteridriven motorsåg
Erik Sparrman med batteridriven motorsåg FOTO: Patrick Degerman

Erik Sparrman har också en batteridriven stångsåg, eller röjsåg, med kedja. 

– Det är en är en batteriprodukt som man kan framhålla. Den är otroligt bra. Den är lätt och man får en fantastisk räckvidd med den. 

LÄS MER: Toppbetyg för allroundsågen

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen