Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 maj

Batterisåg ställer nya krav

En batterimotorsåg är lika farlig som en vanlig bensindriven motorsåg. Den kan till och med vara ännu farligare i sin tystnad.

 En batteridriven motorsåg är tystare än en vanlig – men minst lika farlig, varnar Tomas Gullberg, Säker skog för.
En batteridriven motorsåg är tystare än en vanlig – men minst lika farlig, varnar Tomas Gullberg, Säker skog för. FOTO: Patrick Degerman

De nya tysta batteriredskapen ställer stora krav på användarna. 

– Vad jag är lite orolig för är att det kommer att hända några olyckor, som inte skulle ha hänt med gamla trögstartade bensinsågar. Det är bara en farhåga, men en ganska sannolik farhåga, säger Tomas Gullberg på föreningen Säker skog. 

Kan upplevas ofarlig

Han menar att en såg som inte låter och ryker kan upplevas som ganska ofarlig. Men när man trycker på knappen är den precis lika farlig som en bensindriven motorsåg. 

– Det kan vara barn som lyckas överlista startfunktionen, även om man försöker bygga in startspärrfunktioner som inte ska vara så lätta att överlista. Men inget är idiotsäkert, det vet man ju. 

Vill ha ljud

Han hoppas att tillverkarna ska komma på någon effektiv lösning. 

– Det är nästan så att man vill att de ska ha något ljud. Folk i närheten hör inte att någon är på gång att såga med motorsåg. En bensinsåg hörs ju på lång väg. 

Är en motorsåg

Tomas Gullberg påpekar att det är samma regler som gäller för batteridrivna motorsågar som för bensindrivna sågar. Och att det är samma krav på skyddsutrustning. 

– Det är ingen skillnad om det är batteri, sladd eller bensin. I princip är de lika farliga. Är det en kedja på så är det en motorsåg. 

LÄS MER: Batterisågarna ett kap vid lättare arbeten

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen